AIS in PC Navigo

communicatie en navigatie apparatuur

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor henkvd » 25 Apr 2024, 14:20

RS232 converter werkt ook gewoon, gebruiken het al jaren.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4478
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor aadbloem » 25 Apr 2024, 15:23

henkvd schreef:RS232 converter werkt ook gewoon, gebruiken het al jaren.

Dat is vreemd Henk, want RS232 is een protocol met spanning ten opzichte van massa met hogere spanningen en korte kabels terwijl RS485 een differentiaal protocol is met wisselende spanningen op de a-b draadjes en juist niet ten opzichte van massa en lange kabels mogelijk waarbij de extra veelgebruikte 0v eigenlijk niet hoort en niets toevoegt. Ik gebruik in de boot aan de B100 dan ook slechts twee draadjes a-b zoals de specificatie voorschrijft. Ik snap echt niet dat je er dan een RS232 aan hangt. Werkt ook gewoon is te kort door de bocht, RS485 in feite niet compatible met RS232.
aadbloem
 
Berichten: 1039
Geregistreerd: 12 Sep 2017, 13:22
Woonplaats: Aan boord
ligplaats: Box ZW9
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 25 Apr 2024, 16:15

We zijn vandaag doorgevaren naar Volendam. Amsterdam door zat mee.
Stevig briesje in de rug, liep lekker.

Ik heb tussen de bedrijven door wat geprobeerd.
Spanning van een paar volt meet ik tussen de TX b en Com en tussen TX a en COM. Multimeter slaat uit.
In de converter knippert een lichtje onregelmatig. Zou dus zeggen dat er signaal op staat.

In Navigo de COM poort overgenomen die is aangemaakt door Windows en baudrate 38400.

Geen AIS gegevens in de kaart.

Ook even de RX a en RX b draden genomen, maar nog niets.

Morgen heb ik tijd en ga ik verder met de nieuwe drijvers enz.
Nu even wat anders.
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor henkvd » 25 Apr 2024, 17:06

Het werkt, zit al jaren in dat spul en doet het gewoon.


Meet eerst maar eens op de TX draden met een voltmeter of de poort is toegewezen als uitgang om er leven in te krijgen.

ALS je een normale compoort zou hebben zou het ook werken, helaas die heb je niet, oud laptopje zou in deze handig zijn om wat verder te komen, heeft hij dan ook nog een serieele connector zou helemaal winst zijn, aansluiten op 2 en 5 en gaan
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4478
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor aadbloem » 25 Apr 2024, 17:54

broekie schreef:Spanning van een paar volt meet ik tussen de TX b en Com en tussen TX a en COM. Multimeter slaat uit.
In de converter knippert een lichtje onregelmatig. Zou dus zeggen dat er signaal op staat.

Dat knipperen duidt op data. Het kan zijn dat in tegenstelling tot de handleiding de baudrate 4800 of 9600 baud is. Probeer dat ook even uit op de TX- en TX+ verbinding.
https://en.wikipedia.org/wiki/NMEA_0183
Zoals Henk al eerder opmerkte, de handleiding van de A200 is hier en daar niet helemaal okee.
Op ProAIS2 zagen we ook wat knipperen. Overigens kan ProAIS2 niet werken over de NMEA0183 verbinding.

In mijn handleiding staat dat de NMEA0183 langzaam is dus 4800 baud en de NMEA2000 38400 is. Ik heb nog even nagezien en mijn transponder van hetzelfde merk Em-Trak werkt prima op 4800 baud naar mijn navigatie. In tegenstelling tot wat ik hier eerder op het forum heb gelezen zie ik geen congestie.
aadbloem
 
Berichten: 1039
Geregistreerd: 12 Sep 2017, 13:22
Woonplaats: Aan boord
ligplaats: Box ZW9
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 25 Apr 2024, 20:03

Ga het proberen morgen. Dank
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor henkvd » 25 Apr 2024, 20:31

AIS nmea hoort op 38400 baud te staan, dat is de standaard, lager krijg je data overflows, . Of je moet heel slecht ontvangst hebben, maar kom dan ook niet in de buurt waar het wel druk is, met goede ontvangst ga je tussen Rotterdam en Antwerpen de mist in. Dat zou met meer dan 10 targets al kunnen gebeuren.

NMEA 2000 is geen 38400 baud, heeft daar niets mee te maken, bij NMEA 2000 heb je ook niet over baudrate.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4478
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor aadbloem » 25 Apr 2024, 22:27

henkvd schreef:NMEA 2000 is geen 38400 baud, heeft daar niets mee te maken, bij NMEA 2000 heb je ook niet over baudrate.

Excuus, klopt NMEA2000. Het is NMEA0183 die op hoge en lage baudrate kan.
Afbeelding
Dit is uit een Em-Trak manual.
aadbloem
 
Berichten: 1039
Geregistreerd: 12 Sep 2017, 13:22
Woonplaats: Aan boord
ligplaats: Box ZW9
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 26 Apr 2024, 11:57

Het werkt. :D
Op de RS485 van € 1,98 van Aad.
De TX a en TX b verwisseld op de converter en nu succes.

Het lampje knipperde/fel zwak onafgebroken en er kwam data uit volgens de com poort test van Navigo.
Zag er alleen komisch uit.

Draadjes gewisseld en nu knippert hij hel en aan/uit.
Op baud 38400 werkt het nu.

Ga in de komende dagen ook proberen met de dure kabel en een andere driver.
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor Beemer » 26 Apr 2024, 17:48

broekie schreef:Het werkt. :D

Ga in de komende dagen ook proberen met de dure kabel en een andere driver.


Ha, ha, Broekie zijn vakantie is gered :lol: :lol:
Ik volgde het draadje al vanaf het begin, want zoiets moet kunnen werken. Ik vind het zelf ook altijd gruwelijk irritant als er iets van je mooie apparatuur niet werkt. Top en fijn dat het nu werkt.

Uh,.... zelf zou ik nu niet meer experimenteren met andere kabels en drivers, zou dit pas doen na afloop van vakantie in je thuis haven. :P
Prettige vakantie Hans,
groet Cees
Beemer
 
Berichten: 433
Geregistreerd: 02 Jan 2012, 22:07
ligplaats:
info:

VorigeVolgende

Terug naar Elektronica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten