AIS in PC Navigo

communicatie en navigatie apparatuur

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 14 Mrt 2024, 17:36

Ben weer bezig geweest, maar krijg de ProAis2 niet gekoppeld aan de EM Trak.
Zal wel een lullig dingetje zijn, maar ik kom er niet achter met proberen.
Ga maar op zoek naar een deskundige specialist op dit gebied.
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor ErikHa » 14 Mrt 2024, 21:17

Via USB? Compoort en baudrate goed zetten in ProAIS2, meer zou het niet moeten zijn. Als dat werkt zou het in PCNavigo ook moeten werken. Anders verder snuffelen in Windows apparaatbeheer wat er met de USB aan de hand is.

Gr.

Erik
ErikHa
 
Berichten: 146
Geregistreerd: 22 Jul 2021, 22:55
ligplaats: Schiedam
info: Aquabell 28

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 15 Mrt 2024, 09:54

Ja, zover ben ik gekomen dat alleen die twee goed moeten staan. :D
De laptop ziet wel de USB aansluiting en zegt dat het apparaat goed werkt. Maar er zal iets toch niet goed staan.
Ik heb wel kennissen die me misschien even kunnen helpen. De eersten gaan komen op de haven.
Gisteren even bezig geweest, maar lukt niet. Wilde er geen uren insteken omdat ik andere dingen wilde doen
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor aadbloem » 15 Mrt 2024, 10:45

ErikHa schreef:Via USB? Compoort en baudrate goed zetten in ProAIS2, meer zou het niet moeten zijn. Als dat werkt zou het in PCNavigo ook moeten werken. Anders verder snuffelen in Windows apparaatbeheer wat er met de USB aan de hand is.
Erik

Mee eens, blijf gewoon testen met ProAIS2 totdat je resultaat hebt. Dan pas Navigo.
ProAIS2 is een simpele elementaire tool die de compoort uitleest en data kan tonen.
NMEA0183 baudrate is doorgaans 4800 over compoort en dat is volgens mij default in ProAIS2

De alternatieve methode is over WiFi en jouw transponder heeft twee technische mogelijkheden: AP (accespoint) of Client die gewoon de NMEA over een vastgestelde ip-poort de data op het netwerk publiceert (technische naam: socket server). Navigo kan dat dan ontvangen en tonen. Navigo stel je dan in op AIS (NMEA) via netwerk ipv compoort. In dit laatste geval heb je al een scheepsnetwerk met WiFi (accespoint) (en eventueel internet) aan boord. Met de AP methode niet, dan is de transponder je WiFi Accespoint. In het geval van WiFi heb je niks aan ProAIS2 maar je bent wel van de kabeltjes af.
aadbloem
 
Berichten: 1039
Geregistreerd: 12 Sep 2017, 13:22
Woonplaats: Aan boord
ligplaats: Box ZW9
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 15 Mrt 2024, 11:13

Dank je Aad, ik ga het rustig een paar keer overlezen en het in laten werken. :D
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 22 Apr 2024, 08:07

Even een update.
Ik heb ProAis2 erop, maar krijg geen verbinding met de AIS.
Ik moet iets fout doen, maar weet niet wat. Of de AIS geeft een data?
Ik kom in ieder geval niet verder zelf.

Misschien zou Aadbloem eens kunnen kijken aan boord of het hem lukt?
Ik stuur je een PB.
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor aadbloem » 23 Apr 2024, 14:37

broekie schreef:Even een update.
Misschien zou Aadbloem eens kunnen kijken aan boord of het hem lukt?
Ik stuur je een PB.

We gaan het proberen.
aadbloem
 
Berichten: 1039
Geregistreerd: 12 Sep 2017, 13:22
Woonplaats: Aan boord
ligplaats: Box ZW9
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor henkvd » 23 Apr 2024, 21:02

Baudrate AIS is standaard 38400 baud, met 4800 baud heb je al snel een overload aan data.

Om te kijken of je data binnen komt kan je het net zo moeilijk maken als je zelf wilt.

De manier om je op weg te helpen:

steek de USB serial converter in je pc, nu moeten we kijken welke compoort er bij komt.
- als je de USB serial converter plaatst moet er een driver geinstaleerd worden om de converter te laten werken als compoort.
- ervan uitgaande dat dat allemaal goed verloopt gaan we kijken wat de converter aan compoort nummer aan maakt

Druk op de windows toets van het keyboard en plaats de muis op de windows teken links onder, gebruik dan de rechter muisknop.
er verschijt dan een lijst met mogelijkheden >>> kies apparaatbeheer

en open mapje poorten (com en lpt)

nu zie je onder poorten de bij gekomen USB serial converter als compoort, staan er meerdere, laat het scherm open staan, haal de USB converter er uit, en steek hem weer terug is de USB poort, dan zie je welke compoort er bij komt ( die onthouden die heb je straks nodig om de AIS compoort aan te geven in je plotter.

zie je niets gebeuren bij het mapje poorten dan is de driver niet geistalleerd.



eventueel kan je daarna er nog voor kiezen met een terminal programma om de inhoud van de AIS data te bekijken.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4478
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor aadbloem » 23 Apr 2024, 22:04

henkvd schreef:steek de USB serial converter in je pc, nu moeten we kijken welke compoort er bij komt.
- als je de USB serial converter plaatst moet er een driver geinstaleerd worden om de converter te laten werken als compoort.
- ervan uitgaande dat dat allemaal goed verloopt gaan we kijken wat de converter aan compoort nummer aan maakt

Henk, dank voor de tips. Helaas is dit niet gelukt. Ik vermoed dat de driver software niet geschikt is voor W10 en W11 (deze laatste weigert de install, W10 is wat dommer).
De complete verloopkabel die bij de Em-Trak A200 is aangeschaft levert wel een resultaat zoals je beschrijft een com3 echter het werkt niet. Ik vermoed dat deze converter een FTDI chipset interface is. De door Em-Trak geleverde USB driver volgens handleiding op CD maar door ons gedownload voegt niks toe. De installatie van de driver moet in drie stappen:
1. Installeer de driver, 2. Verbreek de verbinding door de USB eruit te halen, 3. Toets OK, waarna de installatie meldt: Doe de USB weer in de laptop.
Dit veranderd niets, het installatieprogramma reageert weer terug naar stap 2 verbreek de verbinding.

Een andere optie WiFi TCP server (aanwezig in de transponder) naar keuze client of server waarbij we voor server kiezen omdat er geen WiFi netwerk aan boord is. We krijgen dit ook niet aan de praat. We loggen in met de Laptop op de transponder WiFi en we verbinden Navigo met het ip-nummer van de transponder en geven de vooraf ingestelde TCP poort op in navigo.
Geen resultaat helaas, en de TCP (socket)server in de transponder ziet geen connectie op de ingestelde TCP poort.

Wat is hier het gebrek, Navigo of de W10 laptop of de transponder.....
Ik had door omstandigheden helaas mijn Laptop met OpenCPN niet mee. Volgende keer beter. Mijn OpenCPN werkt ook draadloos op een (losse) TCP socket-server die NMEA data krijgt uit mijn transponder.

De voorlopige conclusie is: Drivers ongeschikt voor W10 en W11
Koppelen van Navigo-laptop op socket server TCP niveau, nog testen met mijn OpenCPN laptop
Misschien nieuwe optie 3: Drie draadjes van vanuit RS485 multikabel van de transponder met een USB-RS485 dongle proberen om de data over te brengen.
De USB-RS485 dongle is een CH340 chipset en W10 en W11 kennen dat default.

Dit wordt vervolgd.....
aadbloem
 
Berichten: 1039
Geregistreerd: 12 Sep 2017, 13:22
Woonplaats: Aan boord
ligplaats: Box ZW9
info:

Re: AIS in PC Navigo

Berichtdoor broekie » 24 Apr 2024, 07:11

Dank voor alle hulp.
Ik was bang dat ik ergens overheen keek waardoor het niet lukte. Ben geen specialist.
Voor mijn ego is het beter dat dit niet het geval is, maar had het niet heel erg gevonden als het wel zo was. :D
Ik ga vandaag met een nieuwere laptop met W11 weer proberen.
Onderhoud is behoud
Gebruikers-avatar
broekie
 
Berichten: 2550
Geregistreerd: 25 Mrt 2012, 21:14
Woonplaats: Zevenhoven
ligplaats: Roelofarendsveen
info: Kotter 11,50 mtr. Bouwjaar 2014 refit 2021.

VorigeVolgende

Terug naar Elektronica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Renegade en 21 gasten