Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

communicatie en navigatie apparatuur

Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor HappyHarry » 30 Jul 2021, 19:04

Weet iemand hier iets van of herkent het?
Het HDT signaal vanuit de GPS Vector Kompas gaat onze Raymarine Smartpilot S3G AST in via de NMEA 0183 IN.
Het vreemde hier is dat er een heel andere waarde (APHDM) via NMEA 0183 UIT (test op laptop) en via SeaTalk op de controller komt.
M.a.w. de ware heading is 110 graden (gecontroleerd), komt ook uit gps kompas, gaat ook S3G in maar komt er met 40 graden weer uit.
Dit verschil is niet constant. Tijdens test varen waren de verschillen zeer uit één lopend, 132 was toevallig wel juist terwijl boven de 45 de waarde plotseling door gaat tellen tot boven de 100. Heel vreemd allemaal.
Gebruikers-avatar
HappyHarry
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 17 Mei 2015, 11:15
ligplaats: Zwolle
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor henkvd » 30 Jul 2021, 19:13

Heb je ook nog een fluxgate er aan hangen ? Haal die maar los, dan moet het goed zijn.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4262
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor HappyHarry » 30 Jul 2021, 19:22

henkvd schreef:Heb je ook nog een fluxgate er aan hangen ? Haal die maar los, dan moet het goed zijn.

Die heb ik al los gehaald, althans, het rode (power) draadje.
(Wanneer de fluxgate er aan zit, komt de juiste heading in beeld)
Gebruikers-avatar
HappyHarry
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 17 Mei 2015, 11:15
ligplaats: Zwolle
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor henkvd » 30 Jul 2021, 19:39

Haal hem maar helemaal los, zolang er nog spoelen aan hangen, gaat hij niet over naar je nmea hdt input. In je display zie je nog steeds nu de heading staan met een M, dat moet met een T zijn, dan hangt hij aan je verctor
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4262
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor HappyHarry » 30 Jul 2021, 20:04

henkvd schreef:Haal hem maar helemaal los, zolang er nog spoelen aan hangen, gaat hij niet over naar je nmea hdt input. In je display zie je nog steeds nu de heading staan met een M, dat moet met een T zijn, dan hangt hij aan je verctor

Ok, ga ik morgen doen, ik laat het je weten…
Gebruikers-avatar
HappyHarry
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 17 Mei 2015, 11:15
ligplaats: Zwolle
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor HappyHarry » 31 Jul 2021, 15:09

henkvd schreef:Haal hem maar helemaal los, zolang er nog spoelen aan hangen, gaat hij niet over naar je nmea hdt input. In je display zie je nog steeds nu de heading staan met een M, dat moet met een T zijn, dan hangt hij aan je verctor

Helaas!
De output wordt nu 248 ipv 110, beide waarden gecontroleerd met de laptop, NMEA IN is de ware hdt van 110 (klopt), NMEA OUT en op display 248.
Tevens verschijnt er nu 5 sec NO COMP bij Power Steering. Ik heb ook de NMEA2 IN geprobeerd, dezelfde resultaten.
Snap er werkelijk niets van, de Smartpilot manual schrijft hier niets over en er valt ook niets te programmeren (zo ver ik weet).

Heading M en T op display kan ik zelf selecteren, beiden opties getest.
Gebruikers-avatar
HappyHarry
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 17 Mei 2015, 11:15
ligplaats: Zwolle
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor henkvd » 31 Jul 2021, 15:35

in komende heading blijft wel verder goed ? stuurcomputer spanningsloos gemaakt >

De heading volgorde is in prioriteit

fluxgate
nmea
seatalk

pas bij afwezigjeid van de hoogste komt de volgende input aan de beurt

wat stuur je in, alleen hdt 4800 baud 10x sec ?
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4262
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor HappyHarry » 31 Jul 2021, 16:22

Inkomend blijft stabiel.
Spanning is er helemaal af geweest.
Volgorde is mij bekend, flux er helemaal af nu.
Signaal is alleen HDT, 4800 baud, 10Hz.
Gebruikers-avatar
HappyHarry
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 17 Mei 2015, 11:15
ligplaats: Zwolle
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor henkvd » 31 Jul 2021, 16:46

Vreemd , kalibratie is niet van toepassing, werkt niet, waar haalt hij dan de afwijkende heading vandaan ? GPS ?
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4262
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Smartpilot NMEA IN en UIT verschillend

Berichtdoor HappyHarry » 31 Jul 2021, 17:31

henkvd schreef:Vreemd , kalibratie is niet van toepassing, werkt niet, waar haalt hij dan de afwijkende heading vandaan ? GPS ?

Zo probeer ik ook te denken. Zowel de software van de Hemisphere als een NMEA viewer geven de juiste HDT aan dus de AP veranderd deze. Verder wordt er niets ingestuurd. Wat mij ook is opgevallen is de foutieve waarde die meteen op het controller scherm komt en niet meer veranderd. Ik denk dan bv aan een korte vertraging tot de vector de juiste signalen heeft.
Gebruikers-avatar
HappyHarry
 
Berichten: 145
Geregistreerd: 17 Mei 2015, 11:15
ligplaats: Zwolle
info:

Volgende

Terug naar Elektronica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten