Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

staartolie werk schroef carburateur ontsteking spoel mono kabel

Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor roeten » 02 Jul 2021, 13:59

Hallo

Ik heb een Mercury 20pk type en bj onbekend geen type plaat meer aanwezig schatting eind jaren 90 begin 2000
Als ik hem in achteruit zet kan ik de schroef met de hand. Niet link of rechts om bewegen staat naar mijn idee dus in z'n achteruit ,in neutraal draait die vrij rond. als ik hem in vooruit zetten wil kan die niet links om draaien maar als ik dan de schroef rechtsom draai draait die uit de versnelling .wie heeft een idee wat de aan de hand kan zijn of heb ik d'r helemaal geen verstand van en hoort dit zo
roeten
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 18 Aug 2020, 22:48
ligplaats: Zuidlaren
info: Johnson 25pk 2 takt elec
Bouwjaar 1979
Model 25BAL79R

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor henkvd » 02 Jul 2021, 15:39

Is normaal, heeft schuine clutch in vooruit.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4479
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor roeten » 02 Jul 2021, 17:11

Henk je bent mijn held van de dag

Dus als ik het goed begrijp is dat de afstelling van de kabel voor de versnelling zorgt dat die in vooruit blijft?
roeten
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 18 Aug 2020, 22:48
ligplaats: Zuidlaren
info: Johnson 25pk 2 takt elec
Bouwjaar 1979
Model 25BAL79R

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor henkvd » 02 Jul 2021, 18:09

Sterker nog, als deze motor draait en vooruit staat neemt de clutch de schroefas mee, als je nu bv volle vaart vooruit gaat en de motor bv aflaat slaan, staat de motor as stil maar door de schuine clutch aan de vooruit kant kan de schroef door blijven draaien, hij tikt alleen, dat is nu ook de situatie die je hebt als je op het droge met gestopte motor aan de schroef draait.
zie schuine kanten aan de bovenkant, de onderkant is van de achteruit kant, die zijn recht, het verschil merk je met schakelen, vooruit valt er zo in achteruit gaat wat ruwer, de rechte kanten van de clutch hebben het iets moeilijker om in het achteruit tandwiel te vallen.

Afbeelding
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4479
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor ejaomega » 01 Jun 2024, 16:06

Goedemiddag,

Kan het zijn dat de clutch versleten is? Als wij in de vooruit schakelen dan ratelt Hij. Als we in de achteruit schakelen kunnen we gewoon varen . op het droge voelen we weerstand van de schroef in zijn achteruit . Als we vooruit schakelen en aan de schroef draaien dan tikt hij op een kant en heeft weerstand naar de andere kant. Als ik door druk dan schiet hij erdoor. Net alsof hij hem niet meeneemt.

Wie weet raad?
ejaomega
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 01 Jun 2024, 15:56
ligplaats: Veendam
info: Mercury 125 EVI

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor henkvd » 01 Jun 2024, 16:39

Laat je op het droge en draaien aan de schroef niet voor de gek houden, vooruit of achteruit is een enorm verschil, schuine tanden vooruit, rechte tanden achteruit.
zie verhaal hier boeven, staat de motor stop in z/n vooruit, dan kan de schroef nog steeds draaien, tikt wel over de tanden,maar gaat nog gewoon rond, achteruit is dat niet zo, rechte tanden.


Als de motor draaiend in z'n vooruit tandjespoest, dan naar de afstelling kijken, droog op de kant, kan je een geheel verkeerde indruk krijgen met het verschil in vooruit en achteruit, door de as, rechte tanden, schuine tanden
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 4479
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor ejaomega » 01 Jun 2024, 17:44

Oké,
Gas en versnelling zit in een hendel.
dan de kabel het beste afstellen bij de motor?
ejaomega
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 01 Jun 2024, 15:56
ligplaats: Veendam
info: Mercury 125 EVI

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor chaea » 02 Jun 2024, 08:58

In bijna alle gevallen is het de afstelling van de kabel, deze stel je af in de motor.

Om dit zeker te weten haal je de kabel los, je kan het mechanisme nu met de hand bedienen. Het schakelen moet nu goed gaan en zo kun je ook zien welke kant je moet stellen.
chaea
 
Berichten: 807
Geregistreerd: 07 Aug 2020, 20:55
ligplaats: Gieseplas
info: bootin zuidholland

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor ejaomega » 02 Jun 2024, 16:34

Zojuis op het droge getest, als ik hem iets bijstel dan lijkt het goed
In het water geprobeerd, zelfde probleem als voorheen.
Klapperen en ratelen .
verder afstellen lukt niet. Hij zit in inmiddels tegen zijn eind.
Achteruit Gaat prima. Ik denk dat de tandwielen toch versleten zijn.

Is dat makkelijk zelf op te lossen of beter naar de dealer brengen?
ejaomega
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 01 Jun 2024, 15:56
ligplaats: Veendam
info: Mercury 125 EVI

Re: Mercury 20pk klikt niet vast in vooruit

Berichtdoor ejaomega » 02 Jun 2024, 20:01

Ik ben alvast begonnen. staart olie afgetapt. Er kwam zeker een beker water uit, daarna zwarte olie.
Schroefgedemonteerd etc.
Nu wil ik het huis voorzichtig los trekken, daar waar de schroefas uitkomt , die zit echter moet vast.
Hoe demonteer je de deksel van het huis waar de as uitkomt van de schroef ? Daarachter zou de clutch en de tanwielen moeten zitten. Volgens een beschrijving zou dat deel eenvoudig los moeten springen.

Wie weet raad?
ejaomega
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 01 Jun 2024, 15:56
ligplaats: Veendam
info: Mercury 125 EVI

Volgende

Terug naar Outboard motoren

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten