Stroom aftappen of niet?

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor harry19612 » 12 Okt 2019, 13:37

Hallo,
Op mijn boot zitten in de punt nog de aansluitingen van een dekwas en een ankerkettingspoelsysteem, maar de pomp is nergens op aangesloten en de buitenboord aanzuig is weg (helemaal).
Ik heb de pomp inmiddels overhaald en weer goed werkend gekregen, maar er is geen aansluitpunt meer voor de stroom. Het aansluiten van de slangen naar de uitgang zal geen problemen vormen. De aanzuigleiding en filter zal nieuw gemaakt moeten worden.
Ik vraag me af of ik de stroomdraden van de ankerlier kan en mag gebruiken voor de stroomvoorziening van de pomp.
Wat zijn jullie gedachten hierover?
harry19612
 
Berichten: 42
Geregistreerd: 14 Aug 2019, 13:45
ligplaats: Meppel
info: sinds 12 augustus 2019 een Amstelmeerkruiser, lengte 9,75m met een BMC Commander 2.5

Re: Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor quichot » 12 Okt 2019, 14:25

Als pomp en lier hetzelfde voltage hebben? Waarom niet. Achter die lier zal een voldoende zware zekering zitten schat ik. Misschien niet tegelijkertijd gebruiken.
Wie vaart zit niet aan de grond.

Met schippersgroet, Guido
Gebruikers-avatar
quichot
 
Berichten: 2273
Geregistreerd: 25 Jan 2012, 09:41
Woonplaats: Amsterdam
ligplaats: wsv Swaenenburght Halfweg
info: motorbokschip Jonge Willem
H.Haring Wilnis 1910
20,56 x 4,10
verpl 40 ton
DAF dd575 1964
reg. varend erfgoed 2639

Re: Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor harry19612 » 12 Okt 2019, 14:38

De voltages zijn allebei 12 V, maar aangezien de pomp de ketting schoon moet spuiten terwijl hij binnengehaald wordt, moeten ze wel tegelijkertijd kunnen werken.
harry19612
 
Berichten: 42
Geregistreerd: 14 Aug 2019, 13:45
ligplaats: Meppel
info: sinds 12 augustus 2019 een Amstelmeerkruiser, lengte 9,75m met een BMC Commander 2.5

Re: Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor FKZ » 12 Okt 2019, 19:33

Je ankel lier zal meestal niet het max vermogen vragen dus kan in mijn optiek niet te veel kwaad. Voor de zekerheid wattage van ankerlier en dekwasppmp bij elkaar optellen en kijken wat voor kabel diameter je nodig hebt voor die belasting. En als je kabel over bemeten is zal je geen warme kabels krijgen of een grote spanningsval tussen de accu en de ankerlier.
FKZ
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 25 Okt 2018, 10:40
ligplaats: Sneek
info:

Re: Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor Marie Christina » 12 Okt 2019, 20:07

Of het conform de regelen van het spel is weet ik niet, maar zo zou ik het ook doen hoor.
Gebruikers-avatar
Marie Christina
 
Berichten: 2499
Geregistreerd: 31 Jan 2014, 18:55
ligplaats: Noord Drenthe
info:

Re: Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor Rob Art » 12 Okt 2019, 22:18

quichot schreef:Als pomp en lier hetzelfde voltage hebben? Waarom niet. Achter die lier zal een voldoende zware zekering zitten schat ik. Misschien niet tegelijkertijd gebruiken.


Het is geen probleem om de dekwaspomp op de zelfde voeding als de ankerlier te zetten, heeft natuurlijk niet de schoonheids prijs. Wat wel heel belangrijk is als je het zo gaat uitvoeren, de dekwaspomp zelf ook even voorzien van een eigen zekering (15A).
Succes Groetjes Robert, Barkas Delta.
Twitter: @Scheepsspotter
Gebruikers-avatar
Rob Art
 
Berichten: 143
Geregistreerd: 26 Dec 2011, 17:45
Woonplaats: Haarlem
ligplaats: Westeinderplassen
info: Barkas 1100 (Vroegh & Alblas)

Re: Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor varg » 14 Okt 2019, 08:00

Samen draaien zal wel gaan, samen starten is iets anders. De aanloopstromen kunnen tot 10-voudig van de normale stroomsterkte zijn. Maar ik neem aan dat de pomp een eigen schakelaar (en inderdaad een eigen zekering) krijgt en dus niet gelijktijdig met de lier wordt gestart. groet, Arnold
b]'Varg' [/b]
LBD 9,62 m x 3.46 m x 0.80 m
Doorvaarthoogte gestreken mast: 1.95 m
Motor: Yanmar 4JH4E 53pk mech.kk.
ligplaats: Amsterdam / Nw. Meer
Gebruikers-avatar
varg
 
Berichten: 908
Geregistreerd: 18 Dec 2013, 22:50
ligplaats:
info:

Re: Stroom aftappen of niet?

Berichtdoor harry19612 » 14 Okt 2019, 09:31

Ze moeten in principe los van elkaar gebruikt kunnen worden, dus niet met 1 schakelaar.
Ik begrijp uit de reacties dat het wel kan, maar veel beter zou zijn om een eigen draad ervoor te gebruiken. Aangezien ik (als ik het wel ga doen) toch moet investeren in een standpijp, wierfilter en schakelaar, vallen de kosten voor draad misschien wel niet eens op. Ik denk dat ik daar maar voor ga, dan is het sowieso de betere oplossing.
Bedankt voor de reacties.
harry19612
 
Berichten: 42
Geregistreerd: 14 Aug 2019, 13:45
ligplaats: Meppel
info: sinds 12 augustus 2019 een Amstelmeerkruiser, lengte 9,75m met een BMC Commander 2.5


Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten