laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor ORKA » 09 Apr 2019, 15:10

Hallo forumleden: Ik ben nieuw hier! Ik wil mij laadstroomlampje vervangen of aanvullen met een acoustisch alarmpiepertje. Kan dit zomaar? Als de v snaar van de motor zou breken wil ik worden gewaarschuwd. Ik hoor bij sommige andere scheepjes ook een alarm vlak voor het starten van de motor.....
ORKA
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 09 Apr 2019, 14:57
ligplaats: Heemstede
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor Hooveld960 » 09 Apr 2019, 16:01

Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Daar durf ik me nu wel aan te wagen daar een antwoord op te geven.
Gewoon een buzzer in serie schakelen met je waarschuwingslampje wat er al zit.

Een buzzer zoals deze:

https://www.ebay.com/itm/2PCS-95DB-Alarm-DC-3-24V-12V-5V-Electronic-Buzzer-Continuous-Beep-Piezoelectric/173663716066?epid=1283936047&hash=item286f2a02e2:g:eF4AAOSw3mpXJrpN&frcectupt=true
Groeten Jan
==========
Hooveld960
==========
Gebruikers-avatar
Hooveld960
 
Berichten: 299
Geregistreerd: 30 Apr 2018, 09:18
ligplaats: Sneek
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor henkvd » 09 Apr 2019, 17:22

Zou ik hem parallel aan het lampje zetten
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 3437
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor R.C.Grootveld » 09 Apr 2019, 19:28

henkvd schreef:Zou ik hem parallel aan het lampje zetten

Ik ook, in serie werkt meestal niet zo best . . . .
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1557
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 20:14
ligplaats:
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor Klaver vier » 09 Apr 2019, 20:47

Heb ik het goed dat als je hem parallel doet dat als er 1 uitvalt de ander het nog doet of denk ik verkeerd?
Misschien kan Henk dit mij vertellen.
Ik dacht namelijk dat als ze in serie staan dat als er dan 1 uitvalt niks het meer doet.
Gr René ( klaver vier)
Klaver vier
 
Berichten: 2290
Geregistreerd: 17 Dec 2013, 20:52
ligplaats: Loosdrecht
info: Valkkruiser 11,60mx3,85x1,00meter
120 pk iveco aifo 806am
200 watt 24 volt zonnepanelen
Bouwjaar 1981

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor Marie Christina » 09 Apr 2019, 20:57

Klopt René.
Dan is de stroomkring onderbroken.
Net als vroeger met de kerstboomverlichting.
Gebruikers-avatar
Marie Christina
 
Berichten: 2242
Geregistreerd: 31 Jan 2014, 18:55
ligplaats: Noord Drenthe
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor henkvd » 09 Apr 2019, 21:23

In serie zakt in ieder geval de spanning over beide aangesloten items, hoeveel dat hangt van de weerstand af per item, probleem met de functie van het lampje is ook dat we een bepaalde stroom door de veldspoelen willen laten lopen van de dynamo, gaan we die beïnvloeden dat loop je de kans dat de dynamo niet op gang komt en niet gaat laden, beter is het dus ook om er niets tussen te zetten.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 3437
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor ORKA » 09 Apr 2019, 21:33

Als ik het goed heb loopt de stroom door het lampje naar de dynamo. Daar wordt dan een magnetisch veld opgewekt. Het lampje mag 2 tot 5 watt zijn niet hoger en niet lager. De buzzer moet dan tenminste het zelfde wattage hebben ? Ik vraag me wel af of dit de goede manier is om een waarschuwing te ontvangen als de V snaar breekt ?
ORKA
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 09 Apr 2019, 14:57
ligplaats: Heemstede
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor ORKA » 09 Apr 2019, 21:35

Sorry Henk van de. Ik zag je bericht te laat.
ORKA
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 09 Apr 2019, 14:57
ligplaats: Heemstede
info:

Re: laadstroomlampje vervangen door acoustisch alarm

Berichtdoor Amersfow » 10 Apr 2019, 06:22

Ik heb ooit een relais parralel gezet aan het laadlampje; met de idee dat de verbruikers accu pas via relais bijgeschakeld wordt als de dynamo begint te geven zodat de verbruiksaccu niet meedoet voor het starten. Dit maakte echter al dat ik fors gas moest geven voor de dynamo begon. Geen succes dus.
Gebruikers-avatar
Amersfow
 
Berichten: 751
Geregistreerd: 27 Jan 2012, 09:49
ligplaats:
info:

Volgende

Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten