Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattro)

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattro)

Berichtdoor Yep » 04 Mrt 2019, 18:38

Op het Blue Power Panel valt het me op dat er, bv. bij 13A. afname, PA optreedt ondanks een walstroominstelling van 16A.
Is dit te beïnvloeden? Thanks!
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1302
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor R.C.Grootveld » 04 Mrt 2019, 22:39

Heb je een boiler? Zo ja, wordt die meegenomen in het bepalen van de belasting van de walaansluiting.

3A bij 230V is nl ca 700W, toevallig een veel voorkomende aansluitwaarde van een boiler.

Ik ken de Victrons niet, maar mijn Mastervolt equivalent heeft een aparte aansluiting voor de boiler; in feite een 1-op-1 doorvoer van de walstroom, maar de belasting wordt wel meegenomen in het totaal.
Dus ik zie ook regelmatig power assist geactiveerd worden, terwijl m'n belasting aan de boordnet/lader kant lager ligt dan de ingestelde waarde.
Oorzaak: Boiler is actief . . . .
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1657
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 20:14
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor Yep » 04 Mrt 2019, 22:43

Thanks.
Nee, dat is het niet.
Ik kan de verbruiken en wat aan en uit staat dromen want 7x24.
Het is zoals ik het beschreven heb.

Ik zie bv. 13A. (230v) inkomen en 16A. (230v) uitgaan.
Die 3A. (230) haalt hij dan met een ampère of 27 (24v) uit de accu's.
Het moet in de Quattro zitten en hoop dat het te beïnvloeden is.
Lijkt me een Aquanaut dingetje denk ik.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1302
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor R.C.Grootveld » 05 Mrt 2019, 09:14

Walnet onvoldoende capaciteit?
Hoge belasting > Spanning zakt > Victron regelt belasting terug tot acceptabele waarde en levert de rest middels power assist?

Ik heb ook wel eens van die situaties dat je aan het einde van de steiger zit en de spanning tot 200V zakt als ik de waterkoker of oven aanzet.
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1657
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 20:14
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor Yep » 05 Mrt 2019, 10:14

R.C.Grootveld schreef:Walnet onvoldoende capaciteit?
Hoge belasting > Spanning zakt > Victron regelt belasting terug tot acceptabele waarde en levert de rest middels power assist?

Ik heb ook wel eens van die situaties dat je aan het einde van de steiger zit en de spanning tot 200V zakt als ik de waterkoker of oven aanzet.


Dat gebeurt hier ook, de draadjes zijn wat dun in relatie tot de afstand.
Ik kom bij flinke belasting tot net boven de 200v.
Moet je nagaan, dan heb ik ook nog een scheidingstrafo die het voltage eerst 10% verhoogd heeft.
Ik denk dat aan de walstroomsteker dan een spanning heerst van zeg een volt of 185 bij flinke afname.

Zou best eens van invloed kunnen zijn ;-)
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1302
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor R.C.Grootveld » 05 Mrt 2019, 11:35

Herkenbaar, ik trek soms gewoon de walstroom er uit als ik ga koken.
Kook ik gewoon even op de omvormer en als ik klaar ben gaat de stekker er weer in.
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1657
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 20:14
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor aquanaut » 05 Mrt 2019, 15:25

Yep wat je ziet is wat we "overshoot" noemen.
Je gebruikt 16A, dus is er behoefte aan PowerAssist, dit resulteert in een verminderde opname vanuit het net omdat de PowerAssist een deel pakt.
Hierin zit een hysterese anders zou je een flipperkast krijgen.
Zodra je in de buurt komt van het PowerControl punt (waar je de DMC of BPP op instelt) injecteert de Quattro een stroom volgens een vaste factor, de "Assist Current Boost Factor"
Deze instelling is een speciale instelling voor PowerAssist.
Wanneer de Quattro aan het laden is en er een plotselinge belasting is die groter is dan de grenswaarde van de AC-ingangsstroom, schakelt de Quattro over naar PowerAssist (indien ingeschakeld).
Op dat moment is de benodigde stroom onbekend.
De Quattro maakt een aanname van de grootte van deze stroom.
Deze aanname is gelijk aan de grenswaarde van de AC-ingangsstroom vermenigvuldigd met deze Assist Current Boost Factor".
De standaardfactor is 2.0.
Dit voorkomt dat de walstroom zekering wordt uitgeschakeld, omdat de stroom geleverd door de omvormer minus de stroom getrokken door de belasting altijd lager is dan de waarde van de walstroom zekering (mits goed ingesteld).
Hierna stabiliseert de levering en zal de walstroom weer toenemen tot de "breedte" van de hysterese onder de ingestelde waarde.
Dit om direct uitschakelen van de PowerAssist te voorkomen, immers de belasting is nog altijd 16A wat onmiddellijk de PowerAssist weer in zou schakelen enz. enz. (een flipperkast dus.)

Begrijp je bovenstaand?

Aquanaut
Edit: 2x "Multi" gewijzigd in "Quattro" anders voldoet dit antwoord aan mijn onderschrift
Laatst gewijzigd door aquanaut op 05 Mrt 2019, 16:12, in totaal 2 keer gewijzigd.
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2141
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 19:46
ligplaats: box E16
info: Tukkerkotter 11,5m
en een
Riantkruiser 7,5m

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor Yep » 05 Mrt 2019, 15:32

Wow, dat is hogere wiskunde zeg.
Ik ga dit vanavond woord voor woord tot me nemen.
Thanks anyway!!!
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1302
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor R.C.Grootveld » 05 Mrt 2019, 15:58

Heldere uitleg en klinkt ook heel logisch.

Thanks
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1657
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 20:14
ligplaats:
info:

Re: Bij voldoende walstroom toch PowerAssist (Victron Quattr

Berichtdoor aquanaut » 05 Mrt 2019, 16:06

Yep schreef:Wow, dat is hogere wiskunde zeg.
Ik ga dit vanavond woord voor woord tot me nemen.
Thanks anyway!!!


Zoals Coldplay al zingt in "The Scientist" : Nowbody said it was easy.....
Fijne avond ;)
Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2141
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 19:46
ligplaats: box E16
info: Tukkerkotter 11,5m
en een
Riantkruiser 7,5m

Volgende

Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten