Navigatie voor binnenwateren

communicatie en navigatie apparatuur

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor quichot » 28 Feb 2018, 15:56

De minimumeisen die Microsoft aan hardware stelt om W10 te kunnen draaien zijn redelijk bescheiden: 1GB processor, 1GB ram en 16GB opslag.
De laptop gaat stand alone werken. Komt niets anders op dan alleen navigatiesoftware.
Dit hele draadje met belangstelling gevolgd, maar veel termen en afkortingen blijven voor mij abracadabra.
Ik ben bang dat ik hulp voor dummies moet inhuren. :oops:
Wie vaart zit niet aan de grond.

Met schippersgroet, Guido
Gebruikers-avatar
quichot
 
Berichten: 1998
Geregistreerd: 25 Jan 2012, 10:41
Woonplaats: Amsterdam
ligplaats: wsv Swaenenburght Halfweg
info: motorbokschip Jonge Willem 1910
20,56 x 4,10
verpl 40 ton
DAF dd575 1964
reg. varend erfgoed 2639

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor Marie Christina » 28 Feb 2018, 16:23

Zalig zijn de armen van geest, Guido.
Gewoon van de prins geen kwaad weten, de boel installeren en varen maar.
Ondergetekende ervaringsdeskundige kan bovenstaande geheel beamen. :mrgreen:
Gebruikers-avatar
Marie Christina
 
Berichten: 2009
Geregistreerd: 31 Jan 2014, 19:55
ligplaats: Noord Drenthe
info:

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor swiex » 28 Feb 2018, 17:38

Noordvaarder schreef:Bij een laptop valt dat tegen.
Er zijn vaak geen extra slots.
Of je kunt geen 8Gb krijgen.
Mijn vrouw heeft een DELL met 2 x 2Gb,en ik wil graag dat ding op 2 X 4Gb hebben,maar dat is niet verkrijgbaar.
Door al die updates van de laatste tijd,die Microsoft uitbrengt,gaat het systeem trager lopen.
Voor W10 loopt het lekker als je er 8Gb aan RAM insteekt.
En bij install moet je erom denken dat je een 64-bit's versie hebt,en geen 32er,want die kan niet omgaan met meer dan 3,6Gb aan RAM.Als Guido nu nog een systeem uit 2012 heeft,zijn dat vaak Celeron CPU's ,die op hooguit 2.18 lopen met pakweg 2Gb aan RAM.
Dat is veel te weinig voor W10.
Als iemand die toch iets nieuws wil,zou ik gaan voor minimaal een i3 of een i5 CPU met 8Gb RAM.


Als je dan bezig bent doe er dan ook gelijk een SSD in, dat scheelt ook gelijk een hoop. Geloof mij je ervaart een wereld van verschil.
32 bit zou ik sowieso niet meer aanraken......
swiex
 
Berichten: 53
Geregistreerd: 12 Feb 2018, 10:09
ligplaats: Earnewâld
info:

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor Roelof » 28 Feb 2018, 20:35

Marie Christina schreef:Zalig zijn de armen van geest, Guido.
:


MC, je maakt het gezede niet helemaal af......
Hierop volgt: Ze zullen nooit rijk worden... :lol: :lol: :lol:
In deze beschouw ik mijzelf absoluut arm van geest en gezien mijn aversie van bijna alles wat digitaal is, ga ik er van uit dat ik op het digitale vlak nooit rijk zal worden :mrgreen: .


Ik volg dit draadje toch met belangstelling want wat vandaag nog voor grotere plezier schepen relevant is kan binnen afzienbare tijd ook voor boten onder de 20 meter een verplichting worden. Dit zou niet geheel onlogisch zijn.
Het probleem zou dan bij mij komen te liggen om de spullen en de kennis hiervan aan te schaffen.

Groet,
Roelof
The bitterness of poor quality remain long after the sweetness of a low price is forgotten
Roelof
 
Berichten: 956
Geregistreerd: 18 Aug 2015, 20:47
Woonplaats: Hoogezand / Hellevoetsluis
ligplaats: voorlopig: hoog en droog
info:

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor Noordvaarder » 28 Feb 2018, 23:46

quichot schreef:De minimumeisen die Microsoft aan hardware stelt om W10 te kunnen draaien zijn redelijk bescheiden: 1GB processor, 1GB ram en 16GB opslag.
De laptop gaat stand alone werken. Komt niets anders op dan alleen navigatiesoftware.
Dit hele draadje met belangstelling gevolgd, maar veel termen en afkortingen blijven voor mij abracadabra.

Ik blijf me nog steeds verbazen dat MS dergelijke minimale eisen steld.
Iemand die e.d. PC of "schootPC(laptop)" zou aanschaffen,en daarop W 10 zou laten draaien,gaat qua snelheid terug naar de tijd van DOS5 en W3.1
Een CPU(Processor) van 1Ghz? 1Gb RAM(werkgeheugen)?
Dat draaid voor geen meter,dat loopt als een Trabant op een racebaan.
n waarom 16Gb? Die ruimte is W10 alleen al nodig voor de installatie van het OS(operating systeem).
Niet doen dus.
Wil je je niet ergeren dat e.e.a niet loopt,want het mag dan stand alone zijn,er zal wel een programma op moeten buiten het OS om.

Je moet het OS, W10 dus, zien als de motorbesturingssysteem van een auto zonder alle appendages zoals dynamo,ruitenwisser etc.
Wil je dus meer,dan dan zal je een sterkere motor moeten hebben.
In jouw geval moet er dus een navigatie programma als extra en een programmatje om je GPS muis te gaan voorzien van aansturing .
Voor die extra's ben al meer ruimte nodig.
Noun is dat tegenwoordig geen probleem meer,want een beetje SSD is al 128 Gb.
Ze zijn er wel groter,maar die zijn ook weer duurder,vooral de SSD zijn nog steeds prijziger t.o.v. HDD(harde schijf)
Toch raad ik je voor op de boot een SSD(Solid State Disk) aan.Een SSD kun je in principe vergelijken met een geheugen cart.
Een SSD heeft namelijk geen draaiende,wordt dus niet warm,en heeft dus ook geen koeling nodig.
Daar komt bij,dat een SSD sneller is,dan een HDD,want die werkt weer met een draaiende schijven waarover een lasergestuurde naald loopt.
Dus als je de keuze hebt,koop er dan eentje met een SSD.

Maar aan de andere kant,even een vraag.
Heb je bij je eigen laptop ook nog de originele installatie DVD van Windows 7?
Zo ja,stop die in de DVD drive,en draai er een "schone installatie" op.
Heb je die niet,ja dan wil dat even niet natuurlijk,je bent namelijk je code nodig voor activatie.
Windows 7 is nog steeds een goed besturingssysteem,en maakt weinig verschil met W10.
Het is alleen niet geschikt voor een "touchscreen bediening".
Maar wie geen touchscreen scherm heeft,maar wel W10,zal ook met een muis moeten werken,want op een andere manier gaat het dan ook niet.
Een touchscreen scherm bedien je net zoals je smartphone met een vinger of speciale pen via het scherm.

Wil je toch iets nieuws,dan is deze voorlopig de goedkoopste en beste optie:
https://www.medion.com/nl/shop/budget-l ... 146a1.html
Het apparaat heeft een 14,1 " scherm en een SSD disk van 64 Gb.
Dat moet genoeg zijn voor W10 en waterkaartbestanden van West Europa.
Er staat ook nog een laptop bij van 249 euro,maar die zou ik niet nemen,want het scherm is maar 10 inch groot..
Voordeel heeft het apparaat ook,want je kunt het scherm draaien,en dan het toestel gebruiken als tablet.
https://www.medion.com/nl/shop/budget-l ... 655a1.html
Voor een Medion hoef je je niet te schamen,het spul draait als een tierelier.
Ik werk zelf met een PC van Medion,en die doet het ook goed.
Maar een DELL is ook goed,mijn vrouw heeft een DELL laptop,maar de goedkoopste DELL is 150 euro duurder dan deze Medion.
En de specs zijn minder.
Medion is inmiddels overgenomen door Lenovo,en deze partij gooit zijn naam niet te grabbel,door slecht materiaal te gaan leveren.

Voor mij zijn de termen geen adacadabra,maar dat wil niet zeggen,dat ik er geen uitleg bij geef.
Het is geen schande dat iemand anders er geen notie van heeft.
Ik kan PC's bouwen,tunen en tweaken als de beste,maar werken met een programma als Exact Compact,dat ik destijds van Exact kreeg na mijn overstap van Grote Beer naar Exact,was aan mij niet besteed.
Med venlig hilsen,
Wiebren

Doerak 850AK
Gebruikers-avatar
Noordvaarder
 
Berichten: 1286
Geregistreerd: 06 Jun 2015, 18:50
ligplaats: Marenland - Winsum (Gn)
info: Doerak 850AK

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor quichot » 01 Mrt 2018, 09:53

Dank voor de tip, Wiebren! Dat is geen geld voor een nagelnieuwe laptop.
Tja, waarom MS zulke lage systeemeisen voor W10 stelt weet ik niet. Updates waren gratis, dus daar ging het niet om. Overigens moet ik nog wel even nakijken hoeveel mijn Packhard Bell boven die minimumeisen zit. Misschien valt het mee. Zoniet, dan ga ik geen geld meer in het oude beestje steken.
Wie vaart zit niet aan de grond.

Met schippersgroet, Guido
Gebruikers-avatar
quichot
 
Berichten: 1998
Geregistreerd: 25 Jan 2012, 10:41
Woonplaats: Amsterdam
ligplaats: wsv Swaenenburght Halfweg
info: motorbokschip Jonge Willem 1910
20,56 x 4,10
verpl 40 ton
DAF dd575 1964
reg. varend erfgoed 2639

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor Popeye » 01 Mrt 2018, 10:42

Roelof schreef:MC, je maakt het gezede niet helemaal af......
Hierop volgt: Ze zullen nooit rijk worden... :lol: :lol: :lol:


Ken uw klassieken! :roll:

Groet, Jack.
Homo sapiens non urinat in ventum
http://www.staverse-jol-aimee.nl/
Gebruikers-avatar
Popeye
 
Berichten: 1179
Geregistreerd: 06 Feb 2012, 12:43
Woonplaats: Drenthe
ligplaats:
info: Verward, maar ongevaarlijk, behalve...........

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor Marie Christina » 01 Mrt 2018, 10:44

Ik vond dat ik al aardig op weg was. :ugeek:
Gebruikers-avatar
Marie Christina
 
Berichten: 2009
Geregistreerd: 31 Jan 2014, 19:55
ligplaats: Noord Drenthe
info:

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor R.C.Grootveld » 01 Mrt 2018, 12:46

Marie Christina schreef:Zalig zijn de armen van geest

Echt arm ben je pas, als het alleen nog maar om geld gaat (doordenkertje .....)
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1390
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 21:14
ligplaats:
info:

Re: Navigatie voor binnenwateren

Berichtdoor Popeye » 01 Mrt 2018, 12:47

Marie Christina schreef:Ik vond dat ik al aardig op weg was. :ugeek:

Op jou bijdrage heb ik dan ook geen aanmerking! :D
Volgens mij is het wel een van de weinige citaten uit de bijbel die je zijn bijgebleven, want volgens mij heb ik hem vaker langs zien komen!



Groet, Jack.
Homo sapiens non urinat in ventum
http://www.staverse-jol-aimee.nl/
Gebruikers-avatar
Popeye
 
Berichten: 1179
Geregistreerd: 06 Feb 2012, 12:43
Woonplaats: Drenthe
ligplaats:
info: Verward, maar ongevaarlijk, behalve...........

VorigeVolgende

Terug naar Elektronica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast