Laden lichtaccu's met 2e dynamo

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor Yep » 12 Feb 2016, 20:20

En de nieuwe krukaspoelie zit erop.
Prachtig om te zien dat deze de volle 80 A. levert bij 1.200 RPM, mijn zeg maar kruistoerental.
En hij heeft ook niet meer dat duwtje nodig om te gaan laden.

De overbrenging is nu 23 cm./ 8 cm. = 3,45.
Bij 1.200 RPM motor draait de dynamo dan 4.140 RPM.
En bij max. RPM motor (2.400 RPM) wordt dit 8.280 RPM.
De dynamo mag continue 8.000 RPM hebben met een uitloop naar 10.000 RPM.
Ofwel, save genoeg.
Laatst gewijzigd door Yep op 12 Feb 2016, 22:42, in totaal 1 keer gewijzigd.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1047
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor aquanaut » 12 Feb 2016, 21:13

Mooi werk Yep!
Hou je nu wel rekening met het gegeven dat je walstroomverbruik op de meter weer lager uit kan vallen?
Je hebt immers op een andere manier dan met de Quattro energie toegevoegd aan de accu's ;)

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2041
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16
info: Tukkerkotter 11,5m
en een
Riantkruiser 7,5m

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor Yep » 12 Feb 2016, 22:35

aquanaut schreef:Mooi werk Yep!
Hou je nu wel rekening met het gegeven dat je walstroomverbruik op de meter weer lager uit kan vallen?
Je hebt immers op een andere manier dan met de Quattro energie toegevoegd aan de accu's ;)

Aquanaut


Klopt ;-)
Zodra het vaarseizoen start hebben we niets aan de metingen en zijn conclusies overbodig.
En, klopt het dat de maximale laadstroom nu 80 A. + 30 A. (zonnepanelen max.) = 110 A. bedraagt?
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1047
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor aquanaut » 12 Feb 2016, 22:54

Theoretisch wel, in de praktijk niet.
Als je 560 Wp aan zonnepanelen hebt zal de laboratorium laadstroom maximaal een ampère of 23 zijn.
Die waarde ga je in de praktijk nooit redden.
Daarbij zal je dynamo alleen deze 80A stroom leveren als je accu dit kan opnemen, ofwel als er een zodanige belasting is dat deze stroom nodig is.
Maar ze kunnen naast elkaar werken, geen probleem!
Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2041
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16
info: Tukkerkotter 11,5m
en een
Riantkruiser 7,5m

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor Yep » 12 Feb 2016, 22:56

Ok, thanks!
Klopt, de belasting moet er natuurlijk wel zijn.
De panelen leveren overigens max. 30 A. (3 stuks * 240 watt / 24 volt).
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1047
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor Yep » 10 Sep 2018, 23:42

En even een vervolg op dit onderwerp.

D.m.v. aanpassing van de poelies (klein en groot) heb ik de laadfunctie flink verbeterd.
Maar ik wil graag nog een stap verder en wel om een laadproces te realiseren welke vergelijkbaar is met het niveau van bv. een Victron lader.

De 'autoregelaar' in de Bosch dynamo regelt een ietwat beperkte laadstroom voor op de boot.
In een auto is dat prima, een keer de startmotor rond, een klein plukje energie uit de accu halen en gedurende de rit, hoe kort ook, plenty time om deze weer op te laden.

Ik heb veel over de Sterling regelaars gelezen.
Ik heb 2 vragen:

- Heeft Victron een dergelijk device?
- Houdt de Bosch (auto)dynamo het wel vol (in aanmerking nemende dat ik via aanpassing der poelies een sterk verhoogd torental voor de dynamo heb gerealiseerd hetgeen de koelfunctie heeft geoptimaliseerd)?

Alvast dank!
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1047
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor R.C.Grootveld » 11 Sep 2018, 08:36

Kijk eens naar de Mastervolt Alpha Pro regelaar, dat is volgens mij precies wat je zoekt
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1444
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 21:14
ligplaats:
info:

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor Yep » 11 Sep 2018, 21:23

R.C.Grootveld schreef:Kijk eens naar de Mastervolt Alpha Pro regelaar, dat is volgens mij precies wat je zoekt


Top en klopt, dit is wat ik zoek.
Ben eigenlijk meer van het 'blauw' ;-)
Sterling heeft overigens ook goede referenties.

Misschien dat Aquanaut nog wat kan melden hierover.
En dan denk ik ook aan de houdbaarheid van de (vrachtwagen)dynamo i.c.m. met zo'n device.
Dank en wordt vervolgd.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1047
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor R.C.Grootveld » 11 Sep 2018, 23:47

Yep schreef:Top en klopt, dit is wat ik zoek.
Ben eigenlijk meer van het 'blauw' ;-)
Sterling heeft overigens ook goede referenties.

Misschien dat Aquanaut nog wat kan melden hierover.
En dan denk ik ook aan de houdbaarheid van de (vrachtwagen)dynamo i.c.m. met zo'n device.
Dank en wordt vervolgd.

Bij de bouw heeft de werf (inderdaad, die ...) er bij mij ook een Sterling regelaar ingezet, was toen vrij nieuw, dus veel ervaring hadden ze er niet mee.
Was geen succes, sloeg regelmatig in storing, dus uiteindelijk maar weer verwijderd.
Werk nu gewoon met de motordynamo en ik zie regelmatig laadstromen van 50+, alleen de laatste 10% gaat erg langzaam.

Ik denk er wel eens aan, om er zo'n M. regelblokje op te zetten, maar ik weet (nog) niet of dat bij mijn dynamo ook kan.
Aan de andere kant, heb ik nog nooit problemen gehad agv lege accu of zo, in de haven ligt ze permanent aan de walstroom en op reizen overnachten we iha toch in havens.
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1444
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 21:14
ligplaats:
info:

Re: Laden lichtaccu's met 2e dynamo

Berichtdoor Yep » 12 Sep 2018, 09:58

Eensch.
Het is ook meer luxe, beetje varen en accu's snel vol.
En weer eens een projectje blijft leuk.

Die dynamo is nog wel een puntje lees ik hier en daar.
Sommigen zeggen dat de dynamo teveel op z'n falie krijgt met een dergelijke regelaar.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1047
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

VorigeVolgende

Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten