Victron BMV700 meet niet alles.

communicatie en navigatie apparatuur

Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor Leverg » 13 Jan 2020, 00:07

VRaagje,

Ik heb een BMV 700 van Victron ingebouwd. Hij doet het wel redelijk, als ik stroom verbruik geeft die dat netjes aan, en als de zonnepanelen zon krijgen geeft die dit ook netjes aan.
Maar als ik bijvoorbeeld de motor laat draaien zou die de accu ook moeten bijladen, wat die ook doet, echter ik zie dat niet terug op de bmv 700.

Iemand hier ervaring mee ?
Leverg
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 10 Sep 2017, 19:53
ligplaats:
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor Basher » 13 Jan 2020, 02:55

Dan is er kennelijk iets buiten de shunt om aangesloten.
Bij mij doet 'ie dat nl. wel.
Tempus Fugit (De tijd vliegt)
Grts-Jaap
Gebruikers-avatar
Basher
 
Berichten: 370
Geregistreerd: 12 Dec 2013, 03:11
Woonplaats: Waddinxveen
ligplaats:
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor FKZ » 13 Jan 2020, 11:47

Heb je 2 accu banken start en huishoud? of alles uit 1 bank? Controleer je bedradingsschema. Alles wat tussen de accu en de shunt aangesloten zit ziet hij niet. De shunt zou als enige aan de Min van de accu moeten hangen. De rest moet daarna aangesloten worden. Als bijvoorbeeld de Min laadkabel van de dynamo direct op de accu zit en niet achter de shunt dan ziet de shunt deze lading niet. Hier door werkt je capaciteit meting ook niet goed omdat deze lading niet mee word geteld in de capaciteit. Je capaciteitsmeeting werkt waarschijnlijk wel redelijk omdat deze op een max laadvoltage gereset word op max capacieteit. Dus stel dat je 100Ah verbruikt hebt en je capaciteit op 60% staat. Je vertrekt met je boot dan laad de dynamo je accu vol maar dat ziet de shunt niet. Na 2 uur varen ben je op je volgende plek van bestemming en heeft je dynamo 90Ah geladen maar dat zie je niet in je accu capaciteit terug die staat nog steeds op 60%. Gelukkig schijnt het zonnetje lekker en laden je zonnepanelen de laatste 10 ampere in het volgende uur. De capaciteit zal in dat uur van 60% naar 70% lopen en dan als het max laadvoltage gehaald word op 100% springen. Haal je de max laadspanning niet haalt dan zal de capaciteitsmeter onbetrouwbaar zijn. Zeker in het geval de shunt niet alle laadbronnen ziet.
FKZ
 
Berichten: 107
Geregistreerd: 25 Okt 2018, 11:40
ligplaats: Sneek
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor Leverg » 14 Jan 2020, 01:26

Dr zit een start accu en een accesoire accu in de boot. Beide zijn doorverbonden met een cyrix van Victron op de plussen.
De minnen van beide accu,s zijn ook doorverbonden. Echter loopt er in ieder geval vanaf de startaccu een kabel naar de massa van de boot.
Ik zal eens even gaan kijken in het motorruim. Maar ik weet bijna zeker dat de dynamo op de startaccu zit zonder via de shunt te lopen. Dr zit wel een min draad tussen beide accu,s.


Hoe maak je dan massa met de boot als je shunt als enige aan de min moet hangen ? Want ik heb dus 2 minnen en 1 massa kabel.
Leverg
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 10 Sep 2017, 19:53
ligplaats:
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor aquanaut » 14 Jan 2020, 13:30

Leverg schreef:.....De minnen van beide accu,s zijn ook doorverbonden........ Dr zit wel een min draad tussen beide accu,s.

En die mag er niet zitten!!
Die draad moet van de min van de startaccu naar de (load & charger zijde) van de shunt lopen.
Afbeelding
Als je dat verplaats zul je zien dat het wel werkt.

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2396
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16
info: Scheepsbouwers vlet 10,50
en een
Riantkruiser van 7,5m

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor Leverg » 15 Jan 2020, 00:11

Thanks, ga ik veranderen.
Leverg
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 10 Sep 2017, 19:53
ligplaats:
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor Lotte » 15 Jan 2020, 00:28

In mijn boot is de min van de startaccu ook verbonden met de min van de serviceaccu. Die min zit zoals alle andere minnen aan het “begin” van de shunt. Dat zou dus niet kloppen?

Afbeelding

Groet Lotte
Lotte
 
Berichten: 326
Geregistreerd: 01 Jan 2012, 12:58
ligplaats:
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor Nerissa » 15 Jan 2020, 00:47

Dus vanaf de accu’s, is de shunt de eerste min die ik tegenkom.
Daarna maakt het niet meer uit?
Dan kan ik dus het start en het huishoud systeem OOK aan het schip hangen.
De mindraad van beide systemen lopen dan gewoon naar de min waar de shunt aangesloten zit?

Grt

Frans
Nerissa
 
Berichten: 176
Geregistreerd: 04 Sep 2016, 20:12
ligplaats:
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor Lotte » 15 Jan 2020, 10:59

[quote="Lotte"]In mijn boot is de min van de startaccu ook verbonden met de min van de serviceaccu. Die min zit zoals alle andere minnen aan het “begin” van de shunt. Dat zou dus niet kloppen?

Afbeelding

Niet goed gekeken volgens mij, zit dus wel goed?

Lotte
Lotte
 
Berichten: 326
Geregistreerd: 01 Jan 2012, 12:58
ligplaats:
info:

Re: Victron BMV700 meet niet alles.

Berichtdoor aquanaut » 15 Jan 2020, 12:22

Nerissa schreef:Dus vanaf de accu’s, is de shunt de eerste min die ik tegenkom.
Daarna maakt het niet meer uit?
Dan kan ik dus het start en het huishoud systeem OOK aan het schip hangen.
De mindraad van beide systemen lopen dan gewoon naar de min waar de shunt aangesloten zit?

Grt

Frans

Ja, dat zou zo moeten zijn.
Nee, daarna maakt het niets uit
Ja, dat kan.
Ja die komen op de shunt aan de gebruikers zijde (load&charger)

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2396
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16
info: Scheepsbouwers vlet 10,50
en een
Riantkruiser van 7,5m

Volgende

Terug naar Elektronica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten