Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor voyager » 02 Aug 2016, 18:57

Hallo,
ik heb een probleempje.
Op het dak van mijn Curtevenne 830 AK liggen 2 zonnepanelen, deze heb ik destijds laten installeren. Er is een Steca PR2020 laadregelaar op aangesloten. So far, so good.

Een paar weken geleden heb ik een Victron Multiplus 1200 Watt geïnstalleerd. Vrij snel kwam ik er achter dat de oude accu's niet genoeg power leverden. Afgelopen weekend de accu's vervangen door een VMF 200 Ah serviceaccu en een VMF 95Ah startaccu. Momenteel zijn deze nog via de standenschakelaar gescheiden, van de winter zet ik er een Cyrix tussen (heb daar al veel over gelezen op o.a. dit forum).

Na vervanging lijkt alles het prima te doen (verbruikers, Victron omvormer, maar ook de lader).
Echter de Steca regelaar geeft een foutmelding, t.w. E07, volgens de handleiding van de regelaar betekent dit een te lage (< 10,5 V) spanning.
Op andere displays echter (van de zelfde regelaar) lees ik een spanning van 13,6 V af en een stroom van 1,3 A van de panelen naar de accu. De bijbehorende smiley's zijn echter allemaal verdrietig.

Voordat ik de accu's verving gaf de regelaar ook een display met SOC (state of charge), waarmee werd aangegeven hoeveel % de accu vol was. Die info is nu weg en dus vervangen door de E07-melding.

Als ik nu de handleising van de Steca nalees (tja, dat doen de meeste mensen pas als iets het niet doet, ik ben daar geen uitzondering op), lees ik het volgende:

De regelaar is alleen geschikt voor de volgende laadbare 12 V of 24 V accu types:
- Niet onderhoudsvrije loodzuur accu's
- Onderhoudsvrije accu's van het type; AGM, GEL

De accu's die ik nu geplaatst heb, zijn onderhoudsvrij. Ik weet echter niet of dit AGM of GEL zijn. De vorige waren volgens mij ook onderhoudsvrij, maar dat kan ik niet meer checken, deze zijn al afgevoerd richting gemeentewerf.

Kan iemand mij vertellen wat er aan de hand is? We gaan aanstaand weekend voor drie weken met de boot met vakantie, en ik heb weinig zin in ellende onderweg door uitvallende accu's of zo.

Ik hoop op een spoedig antwoord.

Groet,
Willem
voyager
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 15 Jul 2016, 20:49
ligplaats: Rijsenhout
info:

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor Noordvaarder » 02 Aug 2016, 20:07

Check hier https://webshop.lijnema.nl/i/webshop/accus , welke accu's je hebt.
Want aan de gegevens VMF 200 Ah en die andere hebben we zo weinig.
Er staan vast en zeker meer gegevens op de accu's.
Med venlig hilsen,
Wiebren

Doerak 850AK
Gebruikers-avatar
Noordvaarder
 
Berichten: 1352
Geregistreerd: 06 Jun 2015, 17:50
ligplaats: Marenland - Winsum (Gn)
info: Doerak 850AK

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor voyager » 03 Aug 2016, 09:19

Beste Wiebren,

de gegevens van de nieuwe nieuwe accu's zijn te vinden op:

http://www.accudienst.nl/prod/55126/vmf ... schrijving
en
http://www.accudienst.nl/prod/90157/vmf ... schrijving

Geeft dit voldoende informatie?

Willem
voyager
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 15 Jul 2016, 20:49
ligplaats: Rijsenhout
info:

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor Ardi » 03 Aug 2016, 09:29

Zet de Steca voor minuut of 10 zonder accu en zonnepaneel.
Je kan zonnepaneel even afdekken met doek of zo.

Hielp bij mij probleem verhelpen.

gr Ardi
No Guts, No Glory
Gebruikers-avatar
Ardi
 
Berichten: 164
Geregistreerd: 20 Jul 2014, 15:22
ligplaats: Oostvoorne
info:

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor voyager » 03 Aug 2016, 19:14

Ardi schreef:Zet de Steca voor minuut of 10 zonder accu en zonnepaneel.
Je kan zonnepaneel even afdekken met doek of zo.

Hielp bij mij probleem verhelpen.

gr Ardi


Ha Ardi,
Dank voor je tip. Had jij soortgelijke problemen?
Ik ga het dit weekend proberen.
Willem
voyager
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 15 Jul 2016, 20:49
ligplaats: Rijsenhout
info:

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor Ardi » 03 Aug 2016, 21:43

Hoi Willem

Had het regelmatig daarom een zekering tussen accu en Steca gezet en paneel even afgedekt.

Ben inmiddels overgestapt op mppt van BlueSolar
No Guts, No Glory
Gebruikers-avatar
Ardi
 
Berichten: 164
Geregistreerd: 20 Jul 2014, 15:22
ligplaats: Oostvoorne
info:

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor voyager » 07 Aug 2016, 12:40

Ardi schreef:Zet de Steca voor minuut of 10 zonder accu en zonnepaneel.
Je kan zonnepaneel even afdekken met doek of zo.

Hielp bij mij probleem verhelpen.

gr Ardi


Ha Ardi,
Gouden tip. Het werkt. Lang leve fora in het algemeen en dit forum in het bijzonder.
Groet,
Willem
voyager
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 15 Jul 2016, 20:49
ligplaats: Rijsenhout
info:

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor kdn » 21 Jul 2018, 20:48

Dat klopt . eerst de zonnepaneel los koppelen van de pr 2020 daarna de accu plaatsen en aan sluiten.
Dan de zonnepaneel bedrading weer aan koppelen aan de pr2020.

kdn
kdn
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 11 Aug 2014, 14:56
ligplaats: warmond
info:

Re: Steca PR 2020 geeft foutmelding na vervangen accu's

Berichtdoor Klaver vier » 22 Jul 2018, 07:13

Als je accu,s vervangt zonder de zonnepanelen los te koppelen heb je dit altijd ook bij een bleu solar regelaar.
De regelaar moet weten wat voor accu,s er geladen moeten worden,dus is accu,s aansluiten en dan pas de zonnepanelen.
Ik heb dat namelijk ook al een keer gehad toen ik er nieuwe accu,s inzetten.
Gr René ( klaver vier)
Klaver vier
 
Berichten: 2075
Geregistreerd: 17 Dec 2013, 20:52
ligplaats: Loosdrecht
info: Valkkruiser 11,60mx3,85x1,00meter
120 pk iveco aifo 806am
200 watt 24 volt zonnepanelen
Bouwjaar 1981


Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten