Raymarine AIS650

communicatie en navigatie apparatuur

Raymarine AIS650

Berichtdoor Yep » 02 Sep 2017, 17:45

Hoi,

Ik heb dit apparaat net binnen en ben me aan het verdiepen in de materie alvorens later de zaak te installeren.
Ik heb de volgende vraag:

Er zit geen aan/uit schakelaar op.
Hoe gaat men met AIS om als je lange tijd in de haven ligt?
Uiteraard kan ik de voeding loshalen maar is er ook een andere manier?

Alvast dank.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 943
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Raymarine AIS650

Berichtdoor henkvd » 02 Sep 2017, 17:58

Schakelaar in de voedingskabel opnemen, het heeft in de haven geen zin om de AIS in de lucht te houden.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 3224
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Raymarine AIS650

Berichtdoor Yep » 02 Sep 2017, 18:24

Ik heb ook nog even gekeken of ik een geschakelde plus van de plotter kan betrekken hetgeen niet het geval is.
Ik neem een schakelaar op.
Thanks.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 943
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Raymarine AIS650

Berichtdoor Wolf1 » 02 Sep 2017, 20:16

CvO eist een AIS inbouwverklaring en moet dus door een gecertificeerd bedrijf gebeuren.
dan wordt de AIS met een constante voeding zonder aan/uit schakelaar aangesloten.
En zend dus ook als het schip is afgemeerd.
Natuurlijk is er wel weer ergens een zekering die uitgezet kan worden !
Gr. Wolf1
Afbeelding
Take Care
AaKant@hccnet.nl
Gebruikers-avatar
Wolf1
 
Berichten: 722
Geregistreerd: 31 Dec 2011, 19:24
ligplaats:
info:

Re: Raymarine AIS650

Berichtdoor henkvd » 02 Sep 2017, 20:54

Beide zijn hier toch niet van toepassing !
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 3224
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Raymarine AIS650

Berichtdoor Yep » 03 Sep 2017, 11:17

Volgens mij ook niet.
Alleen registratie, https://www.agentschaptelecom.nl/onderw ... cheepvaart
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 943
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:

Re: Raymarine AIS650

Berichtdoor henkvd » 03 Sep 2017, 12:55

Je hebt niet te voldoen aan eisen beroeps of CVO, dan zijn er verder geen verplichtingen.
AIS programmeren met ProAIS software, bijgeleverd
mmsi evt aanvragen voor AIS, hier heb je geen Marcom voor nodig is alleen voor AIS, marifoon certificaat is voldoende, mag niet gebruikt worden voor DSC van de VHF
ATIS callsign , zie certificaat invoeren als bv PA 1234
scheepsnaam
lengte, breedte
scheeps type: pleziervaartuig

aansluiten
voeding, met schakelaar
GPS antenne voor de AIS
VHF antenne evt via splitter


verder mag je een plotter aansluiten indien geschikt voor AIS pak hiervoor de TX nmea A en B draden 38400 baud, sluit deze aan op de 38400 aansluiting van de plotter, heb je daar geen \a en |B draad gebruik dan evt A draad met massa nmea, dat is even uit proberen.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 3224
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 19:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Raymarine AIS650

Berichtdoor Yep » 03 Sep 2017, 13:12

henkvd schreef:Je hebt niet te voldoen aan eisen beroeps of CVO, dan zijn er verder geen verplichtingen.
AIS programmeren met ProAIS software, bijgeleverd
mmsi evt aanvragen voor AIS, hier heb je geen Marcom voor nodig is alleen voor AIS, marifoon certificaat is voldoende, mag niet gebruikt worden voor DSC van de VHF
ATIS callsign , zie certificaat invoeren als bv PA 1234
scheepsnaam
lengte, breedte
scheeps type: pleziervaartuig

aansluiten
voeding, met schakelaar
GPS antenne voor de AIS
VHF antenne evt via splitter


verder mag je een plotter aansluiten indien geschikt voor AIS pak hiervoor de TX nmea A en B draden 38400 baud, sluit deze aan op de 38400 aansluiting van de plotter, heb je daar geen \a en |B draad gebruik dan evt A draad met massa nmea, dat is even uit proberen.


Mooie en complete weergave.
MMSI had ik al aangevraagd bij AT direct na het behalen van het marifoon certificaat.
Via USB heb ik al deze zaken al voorgeprogrammeerd evenals een software update uitgevoerd.
De antennes, voeding(schakelaar) en SeaTalk (Raymarine AIS naar Raymarine plotter) plaats ik na het vaarseizoen.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 943
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 22:15
ligplaats:
info:


Terug naar Elektronica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten