Wat voor diode naar gebruikers?

communicatie en navigatie apparatuur

Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor Amersfow » 19 Aug 2017, 10:12

Dag,
Ik gebruik voor het laden van 2 accus een victron cyrix relais. Ik kan voor naar de gebruikers een diodebrug monteren ter voorkoming dat de ene gebruiksaccu in de andere overloopt. Maar dan zakt het voltage 0,7V en staan de voltmeters akelig laag. Is er een simpel systeem dat wel als diode werkt maar geen dip in voltage geeft? En wel 30-50 amp kan doorlaten?

Zoiets? 100 amp https://www.conrad.nl/nl/vishay-vs-100b ... 96657.html
Gebruikers-avatar
Amersfow
 
Berichten: 626
Geregistreerd: 27 Jan 2012, 09:49
ligplaats:

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor gewoonmich » 19 Aug 2017, 10:29

Waarom zou je nog een diode brug willen hebben als je al een Victron Cyrix relais hebt? De 2 accu's worden dan toch al gescheiden.
Gebruikers-avatar
gewoonmich
 
Berichten: 110
Geregistreerd: 18 Dec 2013, 07:33
Woonplaats: Waspik
ligplaats: Achter het huis ;)

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor Amersfow » 19 Aug 2017, 11:13

Nope, wel aan de ingang, maar niet aan de verbruikerskant. Ik heb 2 verbruiksaccus (en een startaccu)
Gebruikers-avatar
Amersfow
 
Berichten: 626
Geregistreerd: 27 Jan 2012, 09:49
ligplaats:

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor aquanaut » 19 Aug 2017, 12:36

Gewoon een BCD 802 nemen en je voltmeter voor deze bug aansluiten.
Of 2 voltmeters nemen.
Wat is overigens het probleem dat je voltmeter wat te laag aanwijst?
De meeste dashboard voltmeters zijn toch al niet al te nauwkeurig.

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 1935
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 19:46
ligplaats: box E16

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor Amersfow » 19 Aug 2017, 14:30

Even ondeugend, wat is dat beter dan die Conrad diodes op een plaat aluminium? Die schijnen 100 ampères current aan te kunnen?
Gebruikers-avatar
Amersfow
 
Berichten: 626
Geregistreerd: 27 Jan 2012, 09:49
ligplaats:

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor swblom » 20 Aug 2017, 01:54

Je kunt
nog een Cyrix tussen die verbruiksaccus plaatsen, dan heb je ook geen spanningsval.
swblom
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 19 Jan 2012, 11:00
ligplaats:

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor R.C.Grootveld » 20 Aug 2017, 09:31

Stapje terug:
Waarom zou je die 2 verbruiksaccu's gescheiden willen hebben en niet permanent aan elkaar koppelen?

Inzake diodebrug:
Als je geen verlies wilt hebben, heb je de keuze uit een scheidingsrelais (zoals je al hebt) of een zg MOS-FET brug, die hebben vrijwel geen verlies.
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1164
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 20:14
ligplaats:

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor Amersfow » 21 Aug 2017, 09:29

Met diode ertussen kan ik een van de accus vervangen. Als ze permanent gekoppeld zijn moeten ze exact hetzelfde gedrag vertonen. Ik zet de voltmeter VOOR de diode, misschien kan ik daarom een "normale" vermogensdiode ertussen zetten? Ik weet niet of 0,7 V lager van invloed is op de gebruikers. Gaan een toilet daar iets minder van spoelen?
Gebruikers-avatar
Amersfow
 
Berichten: 626
Geregistreerd: 27 Jan 2012, 09:49
ligplaats:

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor swblom » 21 Aug 2017, 10:23

Ik lees nog wel eens draadjes over problemen met koelkasten en kachels waarbij een kleine spanningsval de oorzaak lijkt te zijn. Vandaar mijn opmerking om een tweede Cyrix te overwegen als je de twee verbruiksaccus gescheiden wil hebben.
swblom
 
Berichten: 71
Geregistreerd: 19 Jan 2012, 11:00
ligplaats:

Re: Wat voor diode naar gebruikers?

Berichtdoor aquanaut » 21 Aug 2017, 13:22

Een tweede Cyrix is geen optie, die blijft namelijk open tijden ontladen.
Als je een combiner zelf wil bouwen let dan goed op of de anode of de kathode aan het huis ligt.
Bij de meeste behuizingen ligt de anode aan de behuizing, die samen op een koelplaat levert geen combiner maar een verdeler (net als de Argodiode)

De specificatie van de in de BCD802 toegepaste diodes zijn een stuk zwaarder als diegene die jij post van Vishay.
Maar werking is gelijk mits je de anode/kathode goed hebt zitten.

Ik zou me niet zo'n zorgen maken over de spanningsval.

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 1935
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 19:46
ligplaats: box E16

Volgende

Terug naar Elektronica

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Google [Bot] en 5 gasten