Vraag stroomverbruik broodbak machine

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor stefan » 20 Mei 2020, 17:25

Onze dochter heeft een auto immuun ziekte waardoor we, onder andere..., ons eigen brood moeten bakken.
Thuis en op het water doe ik dat met een broodbak machine.
Tot nog toe om de dag Of in een jachthaven aan de stekker, of op een rustige plek of ergens voor anker en 1 uur en 50 minuten de honda 20i aan en bakken maar.

Ik vraag me af of ik dit ook zou kunnen doen op de accu’s, en hoeveel Ah dit dan kost, maar kom niet zo goed uit de berekening.

Situatie:
Broodbak machine van 550 watt. Deze mengt een half uur, lauwe temperatuur, rijst een tijdje lauwe temperatuur en bakt 45 minuten (heet dus veel verbruik)

Nu heb ik 2 parallelle accu’s van 110Ah dus 220Ah bij 12 volt.
Omvormer Victron van 350w Dus die is al te klein.

Wat zou die machine nu aan Ah uit de accu’s trekken?
Stel een uur vol vermogen, 550w verbruik, daarbij half uur half vermogen, afgerond 1000w verbruik.

Als ik die 1000w nu uit de accu’s haal klopt mijn berekening dan dat dit 1000w : 12volt = 83 Ah is?

Zo ja is het volgens mij niet haalbaar met deze accu capaciteit, die dingen gaan dan gewoon plat. ruimte voor nog meer accu’s heb ik niet dus blijven we dit gewoon op deze wijze met een halve liter benzine doen....
stefan
 
Berichten: 430
Geregistreerd: 19 Dec 2011, 20:08
Woonplaats: Maastricht
ligplaats:
info:

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor henkvd » 20 Mei 2020, 17:49

Met de verstrekte aannames zou bij accu's in nieuw conditie 50% accu capiciteit beschikbaar zijn, dan kom je met de uitgerekende 83Ah dicht bij de 110Ah zijde 50% accu capaciteit zonder ergens rekening te houden met evt verliezen.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 3835
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor Yep » 20 Mei 2020, 18:33

Ik zou ook eerst de machine aan een verbruiksmeter hangen.
Dan pas weet je het totaalverbuik per brood.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1532
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:
info:

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor Ivoisrood » 20 Mei 2020, 18:35

Zet er een paar keer zo'n speciale verbruiks stekker op waarmee je je verbruik kunt zien, weet je iig waar je mee moet rekenen qua totaal opgenomen vermogen. Misschien dat het reuze meevalt?
"Always sink in shallow water"
Ivoisrood
 
Berichten: 65
Geregistreerd: 15 Nov 2017, 04:10
ligplaats: Plasmolen
info:

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor Yep » 20 Mei 2020, 18:51

Dat zeg ik ;-)
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 1532
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:
info:

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor R.C.Grootveld » 20 Mei 2020, 20:07

1 uur 550W + 30 min 225W is bij mij 660Wh, bij 12V dus 55Ah excl. rendementsverlies van je omvormer.
Stel die op 10%, dan zit je dus aan de 60 Ah .... voor een 220Ah set, zou dat geen probleem hoeven te zijn.

Echter, je omvormer trekt het niet, dus zul je minimaal een 600W omvormer moeten hebben
Rob
R.C.Grootveld
 
Berichten: 1779
Geregistreerd: 02 Mei 2012, 20:14
ligplaats:
info:

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor heuvels » 20 Mei 2020, 20:25

En dat aggregaatje wel achter de hand houden want een half afgebakken brood hapt niet zo lekker weg.... ;)
Gebruikers-avatar
heuvels
 
Berichten: 171
Geregistreerd: 15 Feb 2020, 16:20
Woonplaats: Maassluis
ligplaats: SW Vlietland
info: Schipper van een Vechtkruiser 7,20 meter
STAATSIE

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor esmeralda » 21 Mei 2020, 07:22

Een paar zonnepanelen kunnen het verschil maken. En bakken tijdens het varen naar de ankerplaats ook. Zo deed ik dat ook op vakantie in Frankrijk.
esmeralda
 
Berichten: 45
Geregistreerd: 01 Feb 2012, 15:19
ligplaats:
info:

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor quichot » 21 Mei 2020, 07:49

De berekeningen die langskwamen kloppen op zich wel, maar gaan uit van de theoretische nieuwwaarde van 220Ah. Hoeveel daarvan is, gezien de leeftijd van de accu's, nog netto beschikbaar, gevoegd bij het feit dat je die niet te diep mag ontladen?
Verder staat die set ook niet alleen aan boord om brood te bakken. Pompen, lampjes, laptop- en telefoonladers, misschien een tv-tje, koelkast, enfin, vul maar in wat er stilliggend allemaal bijstaat, delen ook in de feestvreugde. En dan ga ik er maar vanuit dat er separate startaccu's zijn, en dat op gas wordt gekookt en gebadderd.
Kortom, het kan theoretisch wel, maar het wordt krap.
Wie vaart zit niet aan de grond.

Met schippersgroet, Guido
Gebruikers-avatar
quichot
 
Berichten: 2473
Geregistreerd: 25 Jan 2012, 09:41
Woonplaats: Amsterdam
ligplaats: wsv Swaenenburght Halfweg
info: motorbokschip Jonge Willem
H.Haring Wilnis 1910
20,56 x 4,10
verpl 40 ton
DAF dd575 1964
reg. varend erfgoed 2639

Re: Vraag stroomverbruik broodbak machine

Berichtdoor stefan » 21 Mei 2020, 11:58

Dank allemaal voor de input!

Mijn conclusie is dat het stilliggend niet haalbaar is, levert teveel ontlading op. Ik heb wel een zonnepaneel van 55w, dit zorgt ervoor dat de koelkast wat langer stilliggend bij kan blijven staan. 1 keer bakken betekent eigenlijk meteen moeten gaan stroomdraaien.
Aparte start- en boegschroef accu’s zijn er ook gelukkig ;)
stefan
 
Berichten: 430
Geregistreerd: 19 Dec 2011, 20:08
Woonplaats: Maastricht
ligplaats:
info:


Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten