Onbekend probleem

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor aquanaut » 02 Dec 2019, 21:17

Jaap,

Schiet eens een plaatje van de hoofdschakelaar.
Is dat er zo één met een uitneembare rode sleutel?

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2217
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 19:46
ligplaats: box E16
info: Tukkerkotter 11,5m
en een
Riantkruiser 7,5m

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor Basher » 03 Dec 2019, 01:21

aquanaut schreef:Jaap,

Schiet eens een plaatje van de hoofdschakelaar.
Is dat er zo één met een uitneembare rode sleutel?

Aquanaut


Yes
Tot heden geen probleem.
Boegschroef ook via dit circuit
Tempus Fugit (De tijd vliegt)
Grts-Jaap
http://www.motorjacht-secundo.nl
:arrow: Is nog steeds te koop
Gebruikers-avatar
Basher
 
Berichten: 352
Geregistreerd: 12 Dec 2013, 02:11
Woonplaats: Moordrecht
ligplaats: In de box
info:

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor aquanaut » 03 Dec 2019, 08:08

Jaap,
Het huis van de schakelaar zit meestal met "rivets" aan elkaar, door deze gaten kunt je de schakelaar ook vastschroeven.
Een origineel, die van Hella zit met 2 rivets in elkaar.
Afbeelding
Hoeveel rivets zitten er in jouw schakelaar, toch niet toevallig 4?
Afbeelding
Zo ja, dan zou ik die ertussen uit halen (of tijdelijk de beide kabel-ogen op 1 post draaien en kijken of je probleem dan weg is).

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 2217
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 19:46
ligplaats: box E16
info: Tukkerkotter 11,5m
en een
Riantkruiser 7,5m

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor aadbloem » 03 Dec 2019, 11:54

Dit klinkt als een Webasto (of Eberspacher) kachel. Welke leverancier heeft naar de kachel gekeken? De Webasto heeft al een jaar of tien, of meer, een interface waarmee de leverancier kan uitlezen waarom de boel ging knipperen, waarom het alarm optreedt. Je kan ook de knippering tellen, zie handleiding hoofdstuk alarm. Veel Webasto's zijn geleverd met een vrij lange kabel naar de bediening en voeding waardoor over deze kabel helaas al veel spanning valt.
Ik heb dat knipper probleem met wat oudere accu's ook meegemaakt. De accubank was nog wel op spanning maar in combinatie met de lange Webasto kabel net te weinig spanning waardoor de gloeistift onvoldoende kreeg en alarm (knipperen) optreedt. Dit interface is overigens met de juiste kabel en software ook zelf uit te lezen. Meten is weten. De kachel vertelt je WAAROM het knippert waarna de oplossing duidelijker wordt :D
Laatst gewijzigd door aadbloem op 03 Dec 2019, 12:08, in totaal 1 keer gewijzigd.
aadbloem
 
Berichten: 274
Geregistreerd: 12 Sep 2017, 12:22
Woonplaats: Aan boord
ligplaats: Box DW9
info:

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor varg » 03 Dec 2019, 12:06

Zet eens een flinke verbruiker op de plaats van de kachel (koplampje auto doet het altijd goed) en voel dan waar de leiding warm wordt. Je verhaal doet toch wel erg sterk denken aan een flinke overgangsweerstand ergens of een versleten accu. En natuurlijk is de hoofdschakelaar zoals Aquanaut aangeeft een eerste verdachte. (probeer deze https://www.galand.nl/massa-schakelaar- ... 00amp.html eens)
groet, Arnold
b]'Varg' [/b]
LBD 9,62 m x 3.46 m x 0.80 m
Doorvaarthoogte gestreken mast: 1.95 m
Motor: Yanmar 4JH4E 53pk mech.kk.
ligplaats: Amsterdam / Nw. Meer
Gebruikers-avatar
varg
 
Berichten: 923
Geregistreerd: 18 Dec 2013, 22:50
ligplaats:
info:

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor ErikH » 03 Dec 2019, 13:33

Basher schreef:Geen substantiele spanningsval gemeten. Was nl. ook het 1e waar ik aan dacht, maar nee dus.


Spanning gemeten zonder of met belasting? Dat maakt een wereld van verschil...

Gr.

Erik
ErikH
 
Berichten: 325
Geregistreerd: 18 Aug 2014, 18:12
ligplaats: Omg. Leiden
info:

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor Basher » 03 Dec 2019, 19:26

Spanning gemeten zonder of met belasting? Dat maakt een wereld van verschil...

Uiteraard na belasting. Zoals vermeld na 2 x opstarten.
Hoofdschakelaar niet te fotograferen i.v.m. gehele inbouw. Zie alleen het zwarte kraagje.
Vandaag spanning aan de kachel gemeten bij opstarten. Is gelijk aan klemspanning.
Regelkast blijft doorklikken, ook als hij weer in de vrijloop gaat.
Denk dat de gloeipit niet aangestuurd wordt.
Deze er wel uitgehad en getest. Lijkt de Brandaris wel :lol:
Aan sluiten op de accubank met 6mm² helpt ook al niet.
Alle contacten losgehad en schoongemaakt. Ook niet dus.
Denk dat de regelkast "moeilijk doet". Die is helaas niet na te meten !!
Ventilator in naloop geeft wel reactie op de klikken van de kast. (Harder/zachter op de klik).
Tempus Fugit (De tijd vliegt)
Grts-Jaap
http://www.motorjacht-secundo.nl
:arrow: Is nog steeds te koop
Gebruikers-avatar
Basher
 
Berichten: 352
Geregistreerd: 12 Dec 2013, 02:11
Woonplaats: Moordrecht
ligplaats: In de box
info:

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor varg » 03 Dec 2019, 23:57

Basher schreef:Ook de radio kapt er mee. Vorig jaar ook al. Kachel uitgebouwd en laten controleren. Alles OK.


Beste, omdat de kachel (en de bijbehorende regelunit?) gecontroleerd is EN omdat de radio ook dienst weigert denkt het forum aan iets in de toevoer van de elektra.
maar nu lijkt het er toch op dat het de regelunit van de kachel is die de storing veroorzaakt. Of geeft de radio ook nog steeds een storing? groet, Arnold
b]'Varg' [/b]
LBD 9,62 m x 3.46 m x 0.80 m
Doorvaarthoogte gestreken mast: 1.95 m
Motor: Yanmar 4JH4E 53pk mech.kk.
ligplaats: Amsterdam / Nw. Meer
Gebruikers-avatar
varg
 
Berichten: 923
Geregistreerd: 18 Dec 2013, 22:50
ligplaats:
info:

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor henkvd » 04 Dec 2019, 00:01

De radio zou vrolijk door moeten kachelen, dat zint me niet.

Als die nog steeds uitvalt bij het opstarten van de kachel, is dat een prima spanningsval meetinstrument, dan wordt het tijd om eens een andere accu te pakken.
henkvd
Beheerder
 
Berichten: 3737
Geregistreerd: 17 Dec 2011, 18:53
Woonplaats: Katwijk
ligplaats: Katwijk
info:

Re: Onbekend probleem

Berichtdoor Basher » 04 Dec 2019, 00:49

Er staan nieuwe accu's.
Is doorgemeten en geen aanmerkelijke spanningsval, een paar tienedevolt.
Radio valt soms uit na 1e storing na vrijloop, laatste 2 dagen niet, 'kachelt' gewoon door.
Ga uitkijken naar een andere regelkast.
Onderdelen zijn nieuw niet meer te koop voor een HL32D.
Heb al contact met iemand voor een gebruikte.
En dan maar zien of het werkt of het probleem nog levensgroot is.
Ik ben er in elk geval nog niet uit :roll: :roll:
Tempus Fugit (De tijd vliegt)
Grts-Jaap
http://www.motorjacht-secundo.nl
:arrow: Is nog steeds te koop
Gebruikers-avatar
Basher
 
Berichten: 352
Geregistreerd: 12 Dec 2013, 02:11
Woonplaats: Moordrecht
ligplaats: In de box
info:

VorigeVolgende

Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten