Wie helpt me dynamo-duidelijkheid te verschaffen?

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Wie helpt me dynamo-duidelijkheid te verschaffen?

Berichtdoor Mea Vota » 04 Jan 2018, 14:42

Hallo allemaal,

Momenteel ben ik bezig de motor opnieuw te bedraden en dat is met een DAF niet heel spannend, dacht ik.
Op de dynamo zitten echter 3 aansluitingen, waarbij de W en de B+ zijn aangegeven. Welke is nou die derde? de D+?
De Victron ArgoFet 100-3 waar de dynamo naar toe moet vraagt ook om een - aansluiting. Ook niet te vinden, loopt de massa dan via de behuizing o.i.d. ?
Als er nou een merk op de dynamo te vinden was bood internet misschien uitkomst, maar ook hier helaas.....
De regelaar wordt volgens mij op diverse dynamo's toegepast.
Wie kan me hierbij helpen?

Groet,

Erik

Afbeelding
Gebruikers-avatar
Mea Vota
 
Berichten: 76
Geregistreerd: 17 Dec 2013, 23:53
ligplaats:
info:

Re: Wie helpt me dynamo-duidelijkheid te verschaffen?

Berichtdoor Wolf1 » 04 Jan 2018, 14:57

D+ of ook wel 61 genoemd, komt spanning op vanaf de velddiodes.
Aangesloten aan een controlelampje gaat die dus uit omdat de dynamo werkt ! (andere kant controlelamp 15 contactslot)
Gr Wolf1
Afbeelding
Take Care
AaKant@hccnet.nl
Gebruikers-avatar
Wolf1
 
Berichten: 753
Geregistreerd: 31 Dec 2011, 19:24
ligplaats:
info:

Re: Wie helpt me dynamo-duidelijkheid te verschaffen?

Berichtdoor eagle » 04 Jan 2018, 16:20

ISKRA/MAHLE AAG 1311 14v
Code 11.201. 096

Onderste aansluiting op de foto: D+/61. Neem het gele AMP oogje los; Daaronder staat "D+" op het schild, nu net niet te zien..

Aansluitingen:
B+ Naar Accu, met minimaal 4 kdt.
W voor Toerenteller
D+/61 Voor Laadlampje (=tevens Voormagnetisatie, nodig om het laden te starten; Lampje Moet er zijn, min 3W)
D- Loopt via massa, dus de montage steunen.

Gr, Eagle
eagle
 
Berichten: 675
Geregistreerd: 30 Apr 2012, 18:04
ligplaats:
info:

Re: Wie helpt me dynamo-duidelijkheid te verschaffen?

Berichtdoor Mea Vota » 04 Jan 2018, 19:22

Bedankt voor de uitleg mannen, hier kan ik wel wat mee!!

Eagle, ik ben wel benieuwd hoe je aan het merk en typenummer bent gekomen. :shock:
Blijkt dat mn dynamo 33A levert, dat gaat ook wel iets betekenen voor de accu's voor het starten en de boegschroef.
Die moeten namelijk nog aangeschaft worden.

Nogmaals dank.

Erik
Gebruikers-avatar
Mea Vota
 
Berichten: 76
Geregistreerd: 17 Dec 2013, 23:53
ligplaats:
info:

Re: Wie helpt me dynamo-duidelijkheid te verschaffen?

Berichtdoor eagle » 04 Jan 2018, 20:36

Deze dynamo komt bij ons op de werf voor. We gebruiken hem ook als vervanger voor bepaalde oude types.

Gr, Eagle
eagle
 
Berichten: 675
Geregistreerd: 30 Apr 2012, 18:04
ligplaats:
info:

Re: Wie helpt me dynamo-duidelijkheid te verschaffen?

Berichtdoor Mea Vota » 05 Jan 2018, 13:01

Ahh zodoende.
Ik was verbaasd hoe je op basis van een foto merk en type kon zien.
Die dynamo was nog een groot vraagteken.
Nu kan ie bedraad worden en ben ik weer een stap dichter bij technisch vaarklaar.
(Mag ook wel na 3 jaar klussen)
Gebruikers-avatar
Mea Vota
 
Berichten: 76
Geregistreerd: 17 Dec 2013, 23:53
ligplaats:
info:


Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten