Pagina 1 van 5

dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 15:11
door Daxiepaks
Hoi, nogmaals een vraag ;-)))

De info die ik van de vorige eigenaar van ons bootje heb gekregen om de dynamo te laten werken en de batterijen op te laden : starten en even vol gas (2seconden) geven in zijn vrij.
Dan gaat het lampje uit , en begint de dynamo te werken.

Nu : ik heb een beetje twijfels om een koude diesel direct even vol te belasten... + is er geen beter manier , of betere dynamo aansluiting om dit te verhelpen..?
Ik wel bij een onlangs gehuurde boot, ook dit voorgehad : ik moest ook even geven in zijn vrij om het alarm uit te schakelen en de dynamo in gang te steken.. En dit was een zeer motor.

grtZ
G

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 16:06
door Marie Christina
Dat moet ik ook doen.
Starten en in zijn vrij even boven de 1500 toeren komen.
Het duurt nog geen seconde.
Je start, duwt die hendel naar voren en zodra het lampje uit gaat haal je hem terug.

Ik kan me niet voorstellen dat de motor daar van op zijn donder krijgt.
Als het nou belast zou gebeuren.... Hmmja.
Maar dan nog.
Die seconde....

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 16:20
door Daxiepaks
ok, dankje Marie,
stelt me toch een beetje gerust ;-))

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 17:52
door Hans van Zijl
Hallo Daxiepaks,

Ik vind er nog wel een groot verschil zitten even op 1500 toeren of vol gas. Volgas is bij mij 3200 toeren.
Als het inderdaad zo is dat je volgas moet geven voordat het lampje uitgaat zou ik de dynamo weg brengen en hem laten controleren gaat het lampje bij 1500 toeren uit zal ik het laten zo het is.

Mvg Hans van Zijl

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 18:03
door Daxiepaks
Ik ga het testen vanaf wanneer het lampje uitgaat !
Bij mijn eerste vaart met dit schip had ik na de start onmiddellijk even een beetje gas gegeven in zijn vrij, maar het lampje bleef branden.
We hebben dan een uurtje gevaren , variërend toerental tussen de 1200-2000 toeren..lampje is nooit uitgegaan..

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 18:18
door Rene
Plaats eens een lampje met meer wattage als dynamolampje, denk dat hij dan wel eerder uit gaat, Zoniet, dan is waarschijnlijk de poulieverhouding niet goed.

René

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 18:31
door broekie
Wij hebben een nieuwe Sole SM 105 en moeten ook even op een hoger toerental draaien om de dynamo aan te laten pikken.
Vol gas lijkt me overdreven, maar even geduld op 1200 - 1500 doet hetzelfde denk ik.

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 20:52
door aquanaut
Dat wat Rene zegt,

Om enig magnetisme in de dynamo te krijgen moet er een kleine hoeveelheid stroom door de dynamo naar massa lopen.
Deze stroom wordt begrenst door de weerstand van het dynamolampje.
Een te klein (laag wattage) lampje magnetiseert de dynamo niet voldoende waardoor de dynamo toeren moet draaien om zichzelf te magnetiseren.

Een groter dynamo lampje of een weerstandje over het lampje plaatsen voorkomt dit onnodig gasgeven.
LET OP, het lampje heeft wel een stroom begrenzende werking, het rechtstreeks op de plus aansluiten van deze dynamo draad schaadt de dynamo.
Geen groter lampje toepassen als een watt of 4. (~300mA bij 12V)

Aquanaut

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 04 Okt 2016, 23:34
door Basher
Dit fenomeen heb ik ook bij een vrij modern Deutz(je).
Echter niet zo veel nodig. Van c.a. 800 rpm naar c.a. 1000 rpm.
Bij mijn vorige boot (DAF/24 v.) was dit ook al zo, dus ik ging er maar van uit dat dit en normaal verschijnsel was.
Ik dacht inderdaad aan het "magnetiseren" van de dynamo/versterken van het remanent magnetisme. :oops:

Re: dynamo - gas geven

BerichtGeplaatst: 05 Okt 2016, 08:15
door elrenegado
yup, ik moet met mijn mercedes ook eerst even wat meer toeren maken om de dynamo aan het werk te zetten.
Wellicht gaat hij ook wel werken als ik stationair blijf draaien, maar dan duurt het langer.
kortstondig 1500 a 1700 toeren is voldoende, dan gaat hij na 2 seconden laden.

bij de vorige boot moest ik dat eerst ook, totdat ik er een nieuwe dynamo plaatse die meer A kon laden.... die begon direct.
Zal wel met modernere techniek te maken hebben