dynamo - gas geven

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor aquanaut » 12 Okt 2016, 21:08

Onze tobbe schreef:Nogmaals, bij oude Bosch (tot de jaren '90) was dit heel normaal, met stationair na starten laadde het niet.


Deze stelling vanmiddag even nagevraagd bij Bosch Center C.Renes BV.
De reactie:
Dit is niet normaal, de dynamo hoort bij voldoende veldstroom te bekrachtigen en ruim voor het stationaire motortoerental is bereikt moet de zelfbekrachtiging van de dynamo het overnemen.
Als het zelfbekrachtigingsmoment niet gehaald wordt bij stationair draaien is de overbrengsverhouding tussen krukas en dynamo niet juist.

Bij het stationair draaien van de verbrandingsmotor is het gebruikelijk dat de dynamo ongeveer 1/4 van zijn nominale vermogen kan leveren!!
Als de stroom door het dynamo lampje te klein is moet er gas bijgegeven worden om door middel van van het eigen magnetisme de zelfbekrachtiging op gang te krijgen.
Om de juiste stroom tbv de voorbekrachtiging te krijgen monteer je in een 12V systeem een lampje van 2W-4W en in een 24V systeem 3W-6W

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 1908
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Onze tobbe » 12 Okt 2016, 21:28

.
Laatst gewijzigd door Onze tobbe op 23 Okt 2016, 19:07, in totaal 1 keer gewijzigd.
Onze tobbe
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 12 Aug 2016, 16:39
ligplaats:

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Nerissa » 12 Okt 2016, 22:17

Wat aquanaut zegt klopt.

Zelf in de praktijk gehad:
Dynamo Bosch, enkele poelie. Ging gelijk lampje uit., naar mijn zin te weinig vermogen.
Koop een zwaardere bij autohandel, hierop zit dubbele poelie( was ik blij mee), welke ook een andere diameter had, dacht groter, weet niet zeker meer.
Sinds die tijd moest ik tikkie gas bij geven om m aan de gang te slingeren.
Geen ander lampje genomen ( was 3 watt)

Dat was bij vorige boot
Bij deze idem dito!

Na de winter ga ik wat testen met een iets zwaarder lampje.

Groet

Frans 8-)
Nerissa
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 04 Sep 2016, 20:12
ligplaats:

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Rene » 12 Okt 2016, 23:18

Ook een oudere Bosch dynamo met een 4 watt lampje gaat gewoon laden op stationair toerental met een juiste poelie verhouding, mits er een auto motor in de boot wordt gebouwd, en het stationair toerental omlaag wordt gezet om de keerkoppeling soepeler te laten inschakelen. De poelie verhouding klopt dan niet meer, omdat een scheepsmotor niet het max. toerental haalt t.o.v. een auto motor.


René
Gebruikers-avatar
Rene
 
Berichten: 122
Geregistreerd: 12 Dec 2013, 10:00
ligplaats: Almelo

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Onze tobbe » 13 Okt 2016, 10:00

.
Laatst gewijzigd door Onze tobbe op 23 Okt 2016, 19:07, in totaal 1 keer gewijzigd.
Onze tobbe
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 12 Aug 2016, 16:39
ligplaats:

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Daxiepaks » 19 Okt 2016, 12:00

Eergisteren dus opnieuw geprobeerd :
Eerst de motor warm(er) laten lopen tijdens een tochtje, en dan in zijn vrij even een seconde of 2 tot 2500 toeren gegeven (is nog niet vol gas..maar als het zo niet gaat..)
En toen ging het dynamo lampje uit.. beetje omslachtig wel.

Er is dus inderdaad iets niet juist.. ik ga eerst eens proberen een zwaarder lampje te steken..
Daxiepaks
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 19 Jul 2016, 11:40
ligplaats: nvt

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor vuuren1 » 21 Okt 2016, 04:15

Eerder benoemde ik dit euvel als een 'defect' maar beter was om het als een mogelijk combi probleem te benoemen.
Ik ging er vanuit dat de BMC scheepsmotor voorzien zou zijn van de standaard dynamo (met een juiste standaard poelie).
In dat geval (de originele dynamo) is er iets defect/versleten of er is een verkeerd lampje gewisseld.

Gas geven om een wisselstroomdynamo/alternator aan de gang te krijgen is niet normaal en hoort niet.
Dat is inmiddels na allerlei controles wel duidelijk.

Als ik het juist heb is onze tobbe voorzien van de naam Jinny?
pe1rea?
Deze motor is een standaard BMC scheepsmotor met (in de basis) een bijpassende dynamo die dan uiteraard niet te langzaam zal draaien.
Standaard was het Lucas op deze motoren, als het hier anders is (geworden/later) dan kan het kloppen en klopt de vervanger niet..

Overigens maakt die motor van onze tobbe wel erg veel herrie..
Groet, Hans van Vuuren

http://www.vvmt.nl
vuuren1
 
Berichten: 4593
Geregistreerd: 26 Dec 2011, 00:58
Woonplaats: Zwolle
ligplaats:

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Daxiepaks » 21 Okt 2016, 13:48

weet er iemand een goede shop/adres voor controlelampjes ?
Daxiepaks
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 19 Jul 2016, 11:40
ligplaats: nvt

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Nerissa » 21 Okt 2016, 14:37

" iedere" watersportwinkel,
Conrad
Google :mrgreen:

Groet

Frans 8-)
Nerissa
 
Berichten: 137
Geregistreerd: 04 Sep 2016, 20:12
ligplaats:

Re: dynamo - gas geven

Berichtdoor Daxiepaks » 21 Okt 2016, 15:33

idd,
daar vind ik direct controlemapjes 12/24 V van ronde de 0,7w ...
maar om zo'n lampje te vinden van 5w ..?
Daxiepaks
 
Berichten: 69
Geregistreerd: 19 Jul 2016, 11:40
ligplaats: nvt

VorigeVolgende

Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast