Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

aardlek schakelaar scheidingstrafo accu lader gas

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor BBart » 19 Apr 2017, 16:41

Ja dat kan natuurlijk. Vooral om te constanteren of de dynamo zelf stuk is of niet. Mocht het toch in de bedrading zitten, dan kan de garage daar natuurlijk niet veel mee (tenzij ze naar mijn boot komen). En aangezien ik het precies volgens instructie heb aangesloten (zie plaatje), heb ik ook niet het gevoel dat die uitleg me echt gaat helpen....

Ik pruts en meet nog even verder dus, en hoop erg dat iemand eventueel nog de gouden tip heeft:)

Groet,

Bart
BBart
 
Berichten: 26
Geregistreerd: 11 Jun 2014, 14:45
ligplaats: Amsterdam

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor Noordvaarder » 19 Apr 2017, 18:50

Wat ik zou proberen?
Dat ding in de bankschoef,poelie d'r af,en een boormachine d'r op.
Want of hij nou meteen snaar aangedreven wordt,of door iets anders,dat maakt niet uit.
Aan plus en aan min een draad,en er een lamp van 12V tussen.
Brand de lamp,dan genereerd dat ding stroom,brand die niet,dan deugt er iets niet.
Maar goed,ik ben op dat gebied ook maar een amateur.
P.S.
O ja,wel even de goede richting laten draaien met de boormachine.

Niet geschoten,is altijd mis.
Med venlig hilsen,
Wiebren


My boat is a Doerak, the worst there is.
But it is still my boat.
:D :D
Gebruikers-avatar
Noordvaarder
 
Berichten: 989
Geregistreerd: 06 Jun 2015, 18:50
ligplaats: de Brake

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor aquanaut » 19 Apr 2017, 18:55

Maak eens een foto van de aangesloten dynamo.

Hoeveel B+ aansluitingen heb je gebruikt?

Je ind contact is het begin van je veldwikkeling de veldwikkeling ligt aan zijn eind aan aarde daarom brandt je lampje.
Zodra de dynamo zelf stroom opwekt wordt deze aansluiting + 12V (iets meer).
Op beide kanten van het lampje komt nu min of meer 12v te staan.
Potentiaalverschil over het lampje is dus 0 en het lampje gaat uit.

Oh en op Noordvaarder zijn manier kan je draaien totdat je een ons weegt.
Het is geen fietsdynamo, zonder bekrachtiging gaat hij echt geen spanning leveren.

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 1918
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor BBart » 19 Apr 2017, 22:23

Helaas kan ik pas vrijdag foto's maken op de boot. Maar ik kan hem goed beschrijven:

De achterkant van mijn dynamo is precies als op de volgende foto:

Afbeelding

Als volgt aangesloten:
- De + (midden boven) zit op de input van de ArgoFet
- De - is niet aangesloten
- De B+ (rechtsonder, volgens mij is dit de aansluiting die normaalgesproken "D+" wordt genoemd) zit direct op de + van de accu
- Het linker IND contact zit met een draadje doorgeschakeld aan het rechter IND contact
- Het rechter IND contact zit met een bruin/gele draad verbonden met het controlelampje, dat aan de andere kant aan het contactslot zit.

Op de ArgoFet is ground aan - aangesloten, energize direct aan het contactslot en output 1 op de + van de accu.

Zit hier iets geks in?

Voor de volledigheid: Ik heb dus ook al geprobeerd de ArgoFet ertussenuit te halen door output 1 en input los te halen en direct aan elkaar te koppelen. Dit had geen effect.

Je verhaal over waarom het controlelampje uit zou moeten gaan klinkt helder, dit is me nu wel duidelijk, dank!

Groeten,

Bart
BBart
 
Berichten: 26
Geregistreerd: 11 Jun 2014, 14:45
ligplaats: Amsterdam

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor Nerissa » 19 Apr 2017, 23:21

Google ff op Lucas 15acr, en je vind alles

Naar mijn mening zou de - wel aangesloten moeten zijn.

Groet

Frans 8-)
Nerissa
 
Berichten: 142
Geregistreerd: 04 Sep 2016, 20:12
ligplaats:

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor aquanaut » 20 Apr 2017, 07:57

Je dynamo zal via het huis best aan massa liggen, anders had het dynamolampje niet kunnen branden.
Toch is het wijs om even een goede min naar deze connector te leggen.
De kleine B+ aansluiting is niet je D+ maar je sens aansluiting.
Op de hierop binnenkomende spanning regelt de dynamo af.
Deze draad moet in dit geval direct aan de accu verbonden worden en niet bij de dikke B+ geknoopt worden.
Deze sens of compensatie aansluiting zorgt ervoor dat eventuele verliezen in bekabeling en of diode verdeler worden gecompenseerd door de dynamo met een hogere spanning uit te laten sturen.
Dan naar je dynamo lampje, hoeveel watt is dat lampje?
Een te licht lampje zorgt voor onvoldoende startstroom waardoor de dynamo niet gemagnetiseerd wordt.
Een te zwaar lampje (of geen lampje) zal te veel stroom door de wikkelingen laten lopen, normaal gesproken heb je dan geen last met het starten van de dynamo, maar hij gaat er wel stuk van.
aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 1918
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor Wolf1 » 20 Apr 2017, 09:58

aquanaut schreef:De kleine B+ aansluiting is niet je D+ maar je sens aansluiting.
Op de hierop binnenkomende spanning regelt de dynamo af.
Deze draad moet in dit geval direct aan de accu verbonden worden en niet bij de dikke B+ geknoopt worden.
Deze sens of compensatie aansluiting zorgt ervoor dat eventuele verliezen in bekabeling en of diode verdeler worden gecompenseerd door de dynamo met een hogere spanning uit te laten sturen.
aquanaut

Zou toch even met een ¼“ dopschroevendraaier de zwarte plastic kap verwijderen en dan nog even een foto maken, de 2x 6,3mm vlagstekkertjes op de radiale borstelhouder baren mij zorgen ?
Gr. Wolf1
Afbeelding
Take Care
AaKant@hccnet.nl
Gebruikers-avatar
Wolf1
 
Berichten: 642
Geregistreerd: 31 Dec 2011, 19:24
ligplaats:

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor BBart » 24 Apr 2017, 09:08

Afgelopen weekend ben ik met jullie adviezen nog eens met mijn dynamo aan de slag gegaan. Eerst toch nog eens proberen, en toen bleek dat bij een beetje gas geven het rode lampje uitging en hij inderdaad bijna 14V laadstoom gaf! Ik had een beetje gas (om hem zeg maar 'op gang te helpen') vorige keer ook al geprobeerd, maar toen leek het niet te werken. Nu wel dus! Zegt het iets over de dynamo of de aansluiting dat hij een 'zetje' nodig heeft?

Ik heb in ieder geval weer aardig wat bijgeleerd over de werking van een dynamo :D

Ter volledigheid hieronder nog een paar foto's van hoe het nu zit aangesloten, ik zal de stekkertjes nog vervangen door geisoleerde versies en de draden iets netter later lopen. Een passende stekker (of 2) vinden lijkt me onbegonnen werk...

Dank voor jullie hulp!

Bart

Afbeelding

Afbeelding
BBart
 
Berichten: 26
Geregistreerd: 11 Jun 2014, 14:45
ligplaats: Amsterdam

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor Nerissa » 24 Apr 2017, 09:27

Velen moeten de dynamo n zetje geven.
Waar het aan ligt weet ik niet
Had 't bij mijn vorige boot en ook bij deze.
Bij bijde heb ik de originele dynamo vervangen voor een zwaarder ex. Weet niet of het hier aan kan liggen.

Ik weet het, dus geef altijd n tikkie gas.

Groet
Frans
Nerissa
 
Berichten: 142
Geregistreerd: 04 Sep 2016, 20:12
ligplaats:

Re: Dynamo Lucas 15 ACR vervangen door 17 ACR?

Berichtdoor aquanaut » 24 Apr 2017, 12:08

Heb je al nagezocht welk vermogen het dynamolampje heeft........?

Aquanaut
Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden helaas wel!
Gebruikers-avatar
aquanaut
 
Berichten: 1918
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 20:46
ligplaats: box E16

VorigeVolgende

Terug naar Scheepselektra

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Bobbob en 2 gasten