drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

opknappen, schilderen, isoleren, beglazing, raamrubbers pees

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor Yep » 04 Dec 2017, 11:01

quichot schreef:Ik zie dat mijn lofzang op Flojet alweer uit 2013 is. Ter info: combi met drukvat en zelfinstelbare externe drukschakelaar werkt nog steeds perfect. Wél heb ik in 2015 na al die jaren het drukvaatje moeten vernieuwen.


Mooi he?
Ik denk dat mijn waterpomp met 50 liter/ minuut deels de boosdoener is.
Mijn gedachten gaan uit naar de Marco drinkwaterpomp UP3/E.
Nog even wat laten bezinken en wordt vervolgd.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 810
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor De Waalschokker » 04 Dec 2017, 19:23

Yep schreef:Mijn gedachten gaan uit naar de Marco drinkwaterpomp UP3/E.
Nog even wat laten bezinken en wordt vervolgd.



Ik heb een Grundfos MQ 3 35 voorzien, ik wil zo veel als mogelijk op 230V en geen gepruts met 12/24V pompen die geen of te weinig debiet geven.
Bedoeling is om niet binnen x jaar falende apparatuur opnieuw kopen of laten herstellen.
De prijs van deze pomp is een veelvoud van 12 en 24V maar dan heb je ook wat.
Ik peins dat René dit wel zal beamen.
Overigs, u heeft een schip waar u op woont (met twee personen dacht ik?) gekozen voor een batterij gevoede pomp, is dat niet te weinig debiet ? (voorbeeld 1 staat in de douche, wasmachine draait, en de kraan staat open voor de afwas te doen...) ik kan me zo een situatie best voorstellen.
Ik wil op mijn schip the same als in mijn huis zonder compromissen, maakt het allemaal veel duurder en daardoor duurt het (ver)bouwen ook langer maar ik doe het dan ook maar éénmaal.
Is het koelen, verwarmen of wat dan ook blijft 230V apparatuur efficiënter én goedkoper als de DC versie, dit is op dit forum al meerdere keren in topics beschreven.
De Waalschokker
 
Berichten: 231
Geregistreerd: 31 Dec 2011, 13:30
ligplaats: Kerkhove

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor Yep » 04 Dec 2017, 22:31

Voorwaar een mooie pomp en na enig zoeken vrijwel even duur als een elektronisch gestuurde 24 volt pomp.
Mijn bezwaar blijft wel dat ook hier een drukvat in zit.
De sturing van die elektronische 24 volt pompen vind ik wel erg smart.
Maar ook ik weet niet hoelang een dergelijke pomp blijft leven.
Wel is van belang dat er een goed filter voor zit.

Update: ik heb gezocht naar een frequentiegestuurde 230 volt pomp maar kan deze zo snel niet vinden.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 810
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor De Waalschokker » 05 Dec 2017, 01:02

Yep schreef:Voorwaar een mooie pomp en na enig zoeken vrijwel even duur als een elektronisch gestuurde 24 volt pomp.
Mijn bezwaar blijft wel dat ook hier een drukvat in zit.
De sturing van die elektronische 24 volt pompen vind ik wel erg smart.
Maar ook ik weet niet hoelang een dergelijke pomp blijft leven.
Wel is van belang dat er een goed filter voor zit.

Update: ik heb gezocht naar een frequentiegestuurde 230 volt pomp maar kan deze zo snel niet vinden.


@ Yep, beroepsvaart gebruikt (heel) vaak dit merk pomp, in huizen wordt het ook (heel) vaak gebruikt.
Ik heb geen belang bij de verkoop (is dus geen reklame ;) ) voor deze pompen, kan alleen schrijven dat ik voor het betere merk ga.
Ik heb de mijne gekocht voor (te)veel geld bij een gebuur (nota bene) die pompen en sanitair plaatst/doet, achteraf tot de conclusie gekomen dat ik 150euro duurder betaald heb als bij de "chauffageman" waar ik nu mijn materiaal koop.
Opletten is dus altijd geboden en de gebuur... die zie ik niet meer aan :evil:
Filters kan je zelf bepalen hoeveel en welke je voorziet.
De Waalschokker
 
Berichten: 231
Geregistreerd: 31 Dec 2011, 13:30
ligplaats: Kerkhove

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor Yep » 10 Dec 2017, 12:41

Maar welke pompopbrengst heb ik nodig?
Dat is even een dingetje waarbij mijn flow- en druktheorie stokt.

Ik heb nu een pomp met een theoretische en maximale opbrengst van 50 ltr./min. (dat zal bij 0 bar tegendruk zijn).
Daarachter zit het drukvat en de aan/uitschakelaar.

De pomp schakelt in bij ca. 2 bar en schakelt uit bij ca. 3 bar.
De gemiddelde druk op het leidingnetwerk is derhalve ca. 2,5 bar.
De pomp draait ca. 40% van de tijd.
De opbrengst uit de kranen is maximaal ca. 5 ltr. per minuut ((zelfs voor (zuinig) douchen vinden we dat prima)).

De meeste Marco membraanpompen (mijn eerste voorlopige keuze) hebben een vaste drukinstelling van maximaal 2,5 bar (ik zeg prima want ongeveer gelijk aan de huidige situatie).
Nu komt de 'hamvraag':

Kan ik volstaan met een membraanpomp van bv. 10 ltr./min. (bij max. 2,5 bar) of heb ik bv. een 20 ltr./min. versie (daar de huidige 50 ltr. pomp ca. 40% van de tijd draait) nodig?
Alvast dank aan de drukexperts ;-)
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 810
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor jaccomiranda » 11 Dec 2017, 08:57

Wij hebben de Marco 26 ltr pm en dat is voor 3 tappunten (buitendouche, gewone kraan en toiletkraantje) voldoende. Als ze alle drie openstaan dan draait hij op volle kracht en merk ik aan de flow ietsjes minder wordt.
Jacco

Pikmeer 1050
Bouwjaar 1986 / gerenoveerd 2015
10.70m X 3.40m
jaccomiranda
 
Berichten: 73
Geregistreerd: 13 Jun 2016, 10:35
ligplaats: krimpen aan den ijssel

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor quichot » 11 Dec 2017, 09:46

Of de pomp nou veel of weinig capaciteit heeft, hij vult niet meer aan dan je afneemt. Het enige verschil is dat de 20 ltr/m-pomp dat in theorie 2x zo snel zal doen dan de 10 ltr/m-pomp.
Dat is dus alleen van invloed op de goede werking van je drinkwatersysteem als je meer dan 10 liter per minuut wilt afnemen. Maar hoe vaak komt dat voor? In de praktijk zal dat dus niet snel tot problemen leiden.
Bij ons aan boord is het al jaren de gewoonte om de combuis even te waarschuwen als je gaat douchen. Dat ze dan net niet even ook de afwasteil laten vollopen. (Als ze dat vergeten komt er wel een brul uit de douchecel! :lol: ) En eigenlijk heeft dat meer met de capaciteit van het geisertje te maken dan met de pompopbrengst.
Wie vaart zit niet aan de grond.

Met schippersgroet, Guido
Gebruikers-avatar
quichot
 
Berichten: 1791
Geregistreerd: 25 Jan 2012, 09:41
Woonplaats: Amsterdam
ligplaats: Amsterdam

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor Yep » 11 Dec 2017, 11:06

Thanks!!
Vannacht werd ik gillend wakker van dit onderwerp want Eureka (hoop ik).

Je hebt gelijk.
Als er niet meer afname is zal de druk wel op 2,5 bar gehouden worden.
Ik denk dat 10 ltr. volstaat daar er vrijwel nooit meer dan 2 tappunten gebruikt worden.
Daar de 10 ltr. tot 2,0 bar pompt, ga ik voor de Marco UP3/E welke 2,5 bar maximaal levert.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 810
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:

Re: drinkwaterpomp,... met sensor zonder drukvat

Berichtdoor Yep » 11 Dec 2017, 15:30

En inmiddels de Marco UP3/E besteld (15 ltr./min.).
En dat voor € 149,00 incl. verzending.
Ik meld mijn bevindingen na plaatsing.
Gebruikers-avatar
Yep
 
Berichten: 810
Geregistreerd: 08 Apr 2015, 21:15
ligplaats:

Vorige

Terug naar Techniek algemeen stalen schepen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten