epoxyteer onder waterlijn

opknappen, schilderen, isoleren, beglazing, raamrubbers pees

epoxyteer onder waterlijn

Berichtdoor jeroenwd40 » 24 Feb 2012, 14:37

Is er iemand bekend met epoxyteer van wilsor? ik overweeg om het toe te passen onder de waterlijn van mijn boot. hier een link naar het product. http://www.wilsor.nl/produkten/teerepoxy.htm
jeroenwd40
 
Berichten: 78
Geregistreerd: 02 Jan 2012, 13:16
ligplaats:
info:

Re: epoxyteer onder waterlijn

Berichtdoor vuuren1 » 24 Feb 2012, 21:47

Is mij onbekend.
Vreemd dat men het in eerste instantie epoxyTEER noemt en later schrijft dat het geen teer bevat (teer is dan ook verboden).

Een epoxy coating is sterker dan een 1-componenten coating, maar het met succes aanbrengen heeft risico's en vraagt derhalve specifieke condities.
Deze leverancier doet vooralsnog voorkomen alsof dit product zeer gemakkelijk en zonder voorwaarden -gesmeerd- kan worden.
Verdunnen met gewoon wat aceton..

Enkele details:
De ons bekende fabrikanten van dergelijke producten leveren er een waslijst met voorwaarden en verwerkingscondities bij waar je aan moet voldoen.
Het grootste gevaar voor iedereen die het te behandelen oppervlak goed heeft voorbewerkt is het onzichtbare vocht wat uit de omgevingslucht condenseert op de staalplaat.
Ofwel, als je optimaal aan alle voorwaarden voldoet maar je geen feiten over het dauwpunt hebt speel je in de loterij.

Bij 1-componenten producten geldt hetzelfde, maar die producten hebben een veel lager vaste stof gehalte en die smeer je in dunnere lagen (en in veel meer lagen als je het goed doet).
Daar dampt bijna 70% oplosmiddel uit weg en dan kan het vocht ook beter weg. Bij epoxy dampt er maar 15% oplosmiddel weg en sluit het vocht zich gemakkelijker in waardoor het product er uiteindelijk af kan vallen.
Met epoxy smeer je (volgens voorschrift) in drie lagen al voldoende laagdikte op blank staal en met een 1 componentencoating moet je er op een zelfde manier minimaal 7 keer overheen.

In minder goede of ongecontroleerde omstandigheden is gebleken dat verwerking van epoxy meer risico's oplevert.

Een voor de doe het zelver vaak succesvol product is een 1 componenten coating op vinyl basis zoals Jotun Vinygard of Intertuff van International.
(dan wel de beroepsvaart producten op basis van het giftige oplosmiddel Xyleen)
Groet, Hans van Vuuren
vuuren1
 
Berichten: 4662
Geregistreerd: 26 Dec 2011, 00:58
Woonplaats: Zwolle
ligplaats:
info:

Re: epoxyteer onder waterlijn

Berichtdoor ..... » 20 Dec 2013, 23:06

Bericht door sjvanboven » vr 22 jun 2012, 19:36

Kleine tip,

Indien je ook intercooling hebt gebruik dan koperoxidehoudende lakken, er zijn lakken op de markt met 45% koperoxide, knalhard binnen 40 minuten, dient op blank staal of op menie te worden aangebracht. Kan ook op oude lagen mits zeer goed geschuurd, of indien over oude bitumenlagen zolang er geen schilfers of barsten inzitten. De geleiding van warmte is veel beter bij ijzerhoudende lakken, waarbij koper (na goud) een van de beste warmteoverdragers is.

Bovenstaande lak kun je eventueel op basis van PU (polyurilitaan )of SU (SiliconenUrilitaan) krijgen , maak je bij deze geen zorgen om siliconen, deze is op moluculinair niveau verbonden.
Voordeel bij de laatste is wel dat er geen algen hechten aan de onderwaterlijn, slijt niet en zeer elastisch. Uithardingstijd is weer wat langer (onverwarmd 55 uM 12 uur).

Je hoeft niet persee naar een watersportwinkel voor bovenstaande lak, chemische samenstelling is belangrijker dan een merknaam, een lakgroothandel zal dit altijd kunnen afleveren bij jouw winkel naar keuze. Voor hen een goede entree in de retailhandel, voor de retailhandel veel meer specialiteit, en voor jouw de beste lak op basis van jouw eigen wensen. Zelfs je verwerkingstemperatuur is aan te geven, voorbeeld Boonstoppel heeft lakken welke verwerkbaar zijn vanaf 0 graden. In ons geval (Staal) licht het dauwpunt op 3 graden, maar inderdaad er zijn dus lakken te krijgen welke uitharden en verwerkbaar zijn vanaf 3 graden.

Als voorbeeld gebruikt Balk uit Urk (luxe schepen) tegenwoordig coatings op basis van SU
.....
 
Berichten: 955
Geregistreerd: 06 Dec 2013, 22:12
ligplaats:
info:


Terug naar Techniek algemeen stalen schepen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 28 gasten