Reinigen tentdoek

Reinigen tentdoek

Berichtdoor stentor950 » 21 Feb 2016, 17:34

Het voor- of najaar is altijd de tijd van het jaar dat er weer eens omgekeken moet worden naar het tentdoek/zeil. Zodra het zonnetje weer gaat schijnen - en dat kan mij niet snel genoeg zijn- dan ga ik het tentdoek weer onderhanden nemen. Ik gebruik daarvoor altijd Ultramar. Niet goedkoop, maar het resultaat is altijd prima! Dit is geen verkooppraatje, ik ben gewoon een tevreden gebruiker van dit spul! In de mail kreeg ik onderstaande tips.

Reinig uw tent gewoon met groene zeep, dat is tenminste veilig; zegt de verkoper in de kampeerwinkel.
Dit is een tip uit de tijd van grootmoeder. Grootmoeders hebben het vaak bij het rechte eind, maar nu echter niet.
Groene zeep is inderdaad veilig als het gaat om bijvoorbeeld verkleuring. Het doek zal zeker niet verkleuren. Het zal ook niet beschadigen en soms blijft de tent of bootkap ook prima waterdicht.

Maar wilt u echt weer snel groene aanslag, weervlekken en schimmel in het doek?
Groene zeep heeft namelijk een groot nadeel. Het laat een soort vettig laagje achter. Hoe goed u de tent of bootkap ook spoelt, er is een grote kans dat er resten achterblijven. U voelt dat ook aan uw handen. Gebruik groene zeep en spoel daarna uw handen. Ze blijven vettig aanvoelen.
Een vettig laagje, dat is nu net wat u niet moet hebben op uw tent, zonnescherm of bootkap. Die achtergebleven resten groene zeep zijn perfect voor schimmels, algen en vuil om zich aan te hechten. Hierdoor ziet men vaak, dat het tentdoek dat is schoongemaakt met groene zeep, veel sneller gaat schimmelen. Er zal veel sneller groene aanslag op het tentdoek ontstaan. Er zullen veel sneller weerplekken in het doek van de bootkap komen.
Ook zal dat vettig laagje ervoor zorgen, dat de tent veel moeilijker waterdicht te maken is. Het impregneermiddel botst namelijk met achtergebleven zeepresten.

Hoe moet u de tent of bootkap dan reinigen?

Onderhoud aan uw tent, bootkap, cabriodak of zonnescherm gaat altijd in enkele stappen:
Reinig uw tent regelmatig met water en een zachte borstel. Als u namelijk zorgt voor een optimale impregnering is water over het algemeen voldoende.
Is gewoon handwarm water niet meer voldoende? Gebruik dan een speciaal ontwikkelde veilige tentdoekreiniger, zoals Sprayhood & Tent Shampoo.
Blijft er dan toch nog wat vervuiling zichtbaar, dan kunt u die vervuiling behandelen met een speciaal reinigingsmiddel, zoals Power Cleaner.
Uiteindelijk is beschermen het allerbelangrijkst. Zorg dus altijd voor een goede impregnering/coating.

Maar wat is dan een goede tentdoekreiniger voor algemeen onderhoud?
Wat ons betreft zijn er 3 belangrijke eigenschappen waaraan zo een product moet voldoen.

1: Het moet niet botsen met het impregneermiddel
Veel tentdoekreinigers die verkocht worden zijn gewoon standaard reinigingsmiddelen. Op de markt gebracht door groothandels. Als er resten van zo'n reinigingsmiddel achterblijven in het doek, zal dat botsen met het impregneermiddel dat men later aan moet brengen. Wij hebben onze Sprayhood & Tent Shampoo zo gemaakt, dat als er resten achterblijven in het tentdoek, deze resten niet botsen met het impregneermiddel Sprayhood & Tent Protector.

2: Het moet goed schuimen
Er zijn tentdoekreinigers op de markt die bijna niet schuimen. Daardoor denkt u dat het dus niet meer in het tentdoek zit. Wij hebben er voor gezorgd dat Sprayhood & Tent Shampoo extra schuimt. Zolang men schuim ziet, zal men blijven spoelen. Zo is straks de kans op problemen bij het impregneren kleiner.

3: Het moet geschikt zijn voor ieder doeksoort.
Sommige tentdoekreinigers werken prima op een bepaald type tentdoek. Maar voor het andere tentdoek is het weer veel te sterk en krijgt dat doek echt ''op zijn donder''. Met Sprayhood & Tent Shampoo kan men ieder tent, bootkap, cabriokap of bijvoorbeeld zonnescherm veilig reinigen. Voor zware vervuiling en diep ingedrongen vlekken is er dan altijd nog de Power Cleaner.

Beschermen, impregneren, coaten…nog belangrijker dan reinigen!

Na het reinigen zult u het doek weer moeten beschermen. Niet alleen om te zorgen dat het goed waterdicht blijft, maar vooral om te zorgen dat het minder snel vuil wordt. Liever draaien wij het om! Zorg dat het doek van uw bootkap, zeil, tent of zonnescherm altijd goed beschermd is met een sterk impregneermiddel of sterke coating. Dan is de kans op vervuiling, schimmels en algen ook een heel stuk kleiner. Voorkomen is beter dan genezen!
Ariadne kruiser
type: Stentor 950 OK/AK
Ligplaats WVA Aalsmeer
Gebruikers-avatar
stentor950
 
Berichten: 621
Geregistreerd: 04 Jan 2012, 22:31
Woonplaats: Hoofddorp
ligplaats: Aalsmeer
info:

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor eagle » 21 Feb 2016, 17:57

Vrij naar Pieter Visser, fa Ultramar, specialist in reinigen van bootkappen.

Zijn we dealer van; Perfecte club!!

Gr, Eagle
eagle
 
Berichten: 734
Geregistreerd: 30 Apr 2012, 17:04
ligplaats:
info:

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor Blacktoppie » 21 Feb 2016, 21:23

Interesant stukje.

Ik heb mn kap begin 2015 schoongemaakt met kappenpoets van starbrite. Ook opnieuw geinpregneerd, ook dat vond ik top spul.

Ik heb op de boten beurs in gorinchem staan praten met een kappenmaker en hij vertelde me dat ik echt niet in de verkooppraatjes moest geloven en dat groene zeep echt geen schimmel aan trok(ik vroeg er specifiek naar). Het was een hardnekkig fabeltje vertelde hij.

Arco
Curtevenne 830AK "Marana"
Beenhakker 4m "Betty"
Don't take life too serious, You'll never get out alive
Proud member of the NCS crew, Gebouw het uzelf!
Gebruikers-avatar
Blacktoppie
 
Berichten: 883
Geregistreerd: 12 Dec 2013, 18:20
Woonplaats: Aan de Lek
ligplaats:
info: Curtevenne 830 ak

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor vuuren1 » 22 Feb 2016, 01:15

Andere zeilmakers beweren weer dat groene zeep schadelijk is...

Van een oude zeilmaker kreeg ik het advies om (nog witte) schimmel met water + chloor te verwijderen, dat ging uitstekend en zonder enige aantasting of verkleuring.
Op een ander forum werd men erg boos dat ik dergelijke volkomen foute ervaringen durfde neer te zetten.

Dat was een kap van modern doek met katoen en het meest kunstvezels. Dat slaat door (ook als het niet lekt is de binnenkant nat).
Na 4 jaar weg er mee (3500 euro..) en vervangen voor PVC tweed motief (lekker licht van gewicht en lijkt op doek).
Veel beter maar eigenwijze zeilmakers durven er vaak niet aan te beginnen.
Groet, Hans van Vuuren

http://www.vvmt.nl
vuuren1
 
Berichten: 4598
Geregistreerd: 25 Dec 2011, 23:58
Woonplaats: Zwolle
ligplaats:
info:

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor Marie Christina » 22 Feb 2016, 13:05

Zeilmakerij Dijkstra in Grou adviseert gratis.
Even een berichtje sturen en je krijgt een PDF-je, of je krijgt een papieren versie: http://www.zeilmakerijdijkstra.nl/onderhoud/
Gebruikers-avatar
Marie Christina
 
Berichten: 2297
Geregistreerd: 31 Jan 2014, 18:55
ligplaats: Noord Drenthe
info:

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor suidersee » 02 Apr 2018, 22:58

Wij werken met een Enzymenreiniger die actief de strijd aangaat met schimmels en algen. Het leukste is dat het vanzelf zijn werk doet en dat algen en schimmels niet snel terugkomen.
Let op dat bij de meeste middelen u gebruik maat van chemie wat niet meer is toegestaan nabij of op het water. Deze enzymenreiniger bestaat uit micro-organismen die uit de natuur komen en dus geen negatieve invloeden hebben. Het is dus ook toegestaan dit te gebruiken op en nabij water. Het middel breng je aan met een plantenspuit en heeft een werkzame periode van een tot 4 maanden, dus twee keer per seizoen aanbrengen is voldoende. Tevens tast het de laag die waterdichtheid geeft niet aan. Tenslotte het werkt alleen de algen en schimmels weg.....

Kijk maar eens op: https://www.algenweg.nl/product/dekzeil ... r-1-liter/

Groet,


Willem
suidersee
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 02 Apr 2018, 22:47
ligplaats: Huizen
info:

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor redmiller » 03 Apr 2018, 09:50

Beste Willem,

Hoeveel geld verdien jij met twee exact dezelfde berichtjes? Neem even de moeite om jezelf te introduceren? Laat even een fotootje van jouw voor zien ;)

Oma, op jouw website kwam ik niet echt iets tegen over specifieke bootreiniging, maar wel over tuinen :|
redmiller
 
Berichten: 125
Geregistreerd: 08 Mrt 2017, 22:58
ligplaats: Schoonhoven
info:

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor gewoonmich » 03 Apr 2018, 16:52

suidersee schreef:Wij werken met een Enzymenreiniger die actief de strijd aangaat met schimmels en algen. Het leukste is dat het vanzelf zijn werk doet en dat algen en schimmels niet snel terugkomen.
Let op dat bij de meeste middelen u gebruik maat van chemie wat niet meer is toegestaan nabij of op het water. Deze enzymenreiniger bestaat uit micro-organismen die uit de natuur komen en dus geen negatieve invloeden hebben. Het is dus ook toegestaan dit te gebruiken op en nabij water. Het middel breng je aan met een plantenspuit en heeft een werkzame periode van een tot 4 maanden, dus twee keer per seizoen aanbrengen is voldoende. Tevens tast het de laag die waterdichtheid geeft niet aan. Tenslotte het werkt alleen de algen en schimmels weg.....

Kijk maar eens op: https://www.algenweg.nl/product/dekzeil ... r-1-liter/

Groet,


Willem


Ik hou het bij Ultramar. Zeer tevreden over! Geen zin om te experimenteren.
Gebruikers-avatar
gewoonmich
 
Berichten: 152
Geregistreerd: 18 Dec 2013, 07:33
Woonplaats: Waspik
ligplaats: Achter het huis ;)
info:

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor Noordvaarder » 03 Apr 2018, 17:59

suidersee schreef:Tevens tast het de laag die waterdichtheid geeft niet aan. Tenslotte het werkt alleen de algen en schimmels weg.....

Ieder goedje dat normaliter niet in het aquatisch millieu voorkomt,hoeft er ook niet ingebracht te worden als ik mijn bootkapje reinig.
Ik doe het enkel met schoon water en een kleine hoge druk spuit.
Schoon water tast mijn beschermende laag niet aan,en dat doet mijn HD spuit ook niet.
Maar mijn kapje blijft wel mooi schoon elk jaar.
3 bussen van dat spul van jou,is 1 HD spuit,en die is voor veel meer zaken inzetbaar,en gaat langer mee.
Med venlig hilsen,
Wiebren

Doerak 850AK
Gebruikers-avatar
Noordvaarder
 
Berichten: 1598
Geregistreerd: 06 Jun 2015, 17:50
ligplaats: de Brake - Winsum (Gn)
info: Doerak 850AK

Re: Reinigen tentdoek

Berichtdoor broekerhaven » 03 Apr 2018, 18:00

Ultramar viel mij juist best tegen.

precies gedaan wat er op de beschrijving stond en zelfs de speciale borstel erbij gekocht , en toch helaas een bedroevend resultaat vond ik.

mvrg Rob
broekerhaven
 
Berichten: 537
Geregistreerd: 21 Dec 2013, 09:11
Woonplaats: bovenkarspel
ligplaats: broekerhaven
info: Corsiva 520 classic met 40pk efi suzuki

Volgende

Terug naar Hints en tips

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten