aankoop boot

aankoop boot

Berichtdoor fatboy » 05 Feb 2012, 00:14

vond dit stukje op varen klinkt alsof ik hans hoor praten ;) doe er je voordeel mee groet jan



za 04 feb 2012, 16:00 | 0 reacties
Verstand of emotie?Tips bij het kopen van een Boot AMSTERDAM - Jan Meertens schaamt zich. Hij heeft de nachtmerrie van iedere toekomstige bootbezitter meegemaakt en is niet trots op zijn ervaring. Terwijl het ijs op de sloten ligt maken duizenden Nederlanders momenteel plannen een boot aan te schaffen voor het nieuwe seizoen. Tijd om je strategie te bepalen. En te leren van watersporters zoals Jan.


Emotie speelt een grote rol bij het kopen van een boot, maar laat je er nooit door leiden...
Laat bij het kopen van een tweedehandsje altijd een keuring uitvoeren
Er zijn in Nederland momenteel tal van tweedehands boten te koop ,Jan', hij wil zijn echte naam niet kwijt, kocht in 2008 van een Nederlander een stalen, 25-jaar oude tweemaster. Hij betaalde er veertigduizend Euro voor. Het schip lag in Turkije. Jan, die al sinds zijn jeugd zeilt, reisde ernaartoe en kocht het schip zonder dat het uit het water was gehaald en hij dus het onderwaterschip had gezien. Ook liet hij er geen technisch expert bij komen, het schip zag er immers prima uit.


Rare plekken

Een geslaagde zeilvakantie in Turkije volgde. Vervolgens ging het schip voor routine-onderhoud de kant op. Er zaten een flink aantal rare plekken op de romp, zo constateerde Jan tot zijn schrik. ,,We peuterden er wat aan en toen bleken er enorme roestplekken in de romp te zitten. De randen van het houten dek lekten, waardoor er water naar binnen stroomde. Dat ging weer tussen het staal en het schuim zitten dat van binnenuit op de romp was gespoten.''

Jan had aanvankelijk nog het idee dat de mankementen nog relatief snel te repareren waren. Totdat iemand zei: ,,Je bent er regelrecht ingeluisd!'' Hij vertelt dat hij alle problemen had kunnen vermijden als hij een technisch expert had ingeschakeld die de boot had nagelopen. ,,Dit is een enorme les voor me geworden. Er zijn vele mensen zoals ik, maar weinig durven hun verhaal te doen omdat ze zich schamen.''


Verliefd

Advocaat Frits Hommersom uit Utrecht is niet verbaasd. Hij heeft zich gespecialiseerd in geschillen bij transacties rondom plezierjachten en heeft sinds het jaar 2000 meer dan honderd van soortgelijke gevallen onder handen gehad. Hoewel hij wel constateert dat er vaker een technisch expert wordt ingeschakeld dan vroeger, blijft hij zich verbazen hoe vanzelfsprekend velen vertrouwen op hun eigen technische kennis.

,,Verliefd worden op een schip is als verliefd worden op een vrouw. Je merkt niet op dat ze een gat in de hand heeft, dat ze een ochtendhumeur heeft en dat ze ontzettend kan zeuren. En ik heb het over serieuze professionals die er net zo goed intrappen, van chirurgen via geslaagde ondernemers tot aan advocaten toe. Ze vertrouwen allemaal op hun eigen technische kunde of de blauwe ogen van de verkoper. En zo komen ze op de koffie.''


Kat in de zak

Het kopen van een boot moet niet al te emotioneel en impulsief gebeuren, zo is de volkswijsheid onder watersporters. Doe je dat toch dan kom je slechts met een kat in de zak thuis. ,,Impulsaankopen!? Maar dat is juist prima!'', reageert Mattijs van Baalen van De Valk Jachtmakelaars uit Loosdrecht.

,,Varen gaat om de beleving, het is iets emotioneels. Het mag best beginnen met een impuls, maar daarna moet het gezond verstand niet worden uitgeschakeld. Bij boten van boven de vijftigduizend Euro maak ik trouwens praktisch nooit mee dat er in een bevlieging gehandeld wordt. Er volgt bijna altijd een aankoopkeuring.''


Schip van je dromen

Het voornaamste is in ieder geval dat je lol begint te krijgen in de zoektocht naar het schip van je dromen. Maak roefvaarten, vergelijk prijzen, voer verkoopgesprekken, bezoek beurzen, struin het internet af, doe kennis op van het voor jou fascinerende scheepstype. Kortom, zorg ervoor dat je niet alleen plezier beleeft aan het varen met je droomschip, maar ook aan het vinden ervan.

Anno 2012 – Een Kopersmarkt

Als potentiële koper zit je goed in Nederland. Er worden momenteel veel meer boten aangeboden dan verkocht. Je gaat eerst zelf op bijvoorbeeld botentekoop.nl zoeken naar een geschikt schip. Dan zoek je contact met de koper, via de makelaar die hij heeft ingeschakeld, of direct.

Contact met een makelaar kost jou als toekomstige koper niets, een makelaar wordt betaald door de verkopende partij. Waar jij als koper echter wel op let, is dat er bij de geldtransactie geen situatie ontstaat waarbij de andere partij op een gegeven moment over zowel de boot als het geld beschikt.

Dat kan door erop aan te dringen dat de geldtransactie plaatsvindt via een zogenoemde ,derdegeldenrekening'. Hierbij dient een derde partij – bijvoorbeeld een makelaar, notaris of een advocaat – als doorgeefluik. Pas als de boot is overhandigd krijgt de verkoper zijn geld. Maar nog belangrijker dan dat is dat je er altijd een technisch expert naar laat kijken. Ongeacht hoe verliefd je op een schip geworden bent.
fatboy
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 01 Jan 2012, 14:59
Woonplaats: drachten
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor sigdock » 06 Feb 2012, 10:32

Waar komt dit artikel oorspronkelijk vandaan?

Een tip/hint/suggestie bij het quoten: gebruik zoveel mogelijk URL's ipv het kopieren van complete teksten en mocht je toch voor de laatste optie kiezen dan altijd een bronvermelding erbij. Is wel zo netjes naar de auteur van het artikel ;)
sigdock
 
Berichten: 191
Geregistreerd: 30 Dec 2011, 10:19
Woonplaats: Utrecht
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor fatboy » 06 Feb 2012, 12:10

dacht dat ik dat al gedaan had met VAREN maar hier de link http://www.telegraaf.nl/vaarkrant/ groet jan
fatboy
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 01 Jan 2012, 14:59
Woonplaats: drachten
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor vuuren1 » 09 Feb 2012, 01:08

Ik heb dat artikel ook gelezen en het is voor mij geen nieuws..

Ik snap niet dat een keuring te duur is en daar komt de koper na aankoop ook achter maar dan is het te laat
Een boot kopen blijft kennelijk een warme droom, keuren kost geld en dat gaan we natuurlijk niet doen.

Als ik van 32000 euro de prijs naar 21000 euro weet te verlagen door een objectief rapport neer te zetten is keuren toch alleen maar geld verdienen??

Laat u niet beinvloeden door de makelaar/verkoper om een "gecertificeerde" expert op hun advies in te huren, dat zijn geen experts en meestal vriendjes..
Certificaten kan iedereen uitgeven en hebben geen waarde.
Groet, Hans van Vuuren
vuuren1
 
Berichten: 4662
Geregistreerd: 26 Dec 2011, 00:58
Woonplaats: Zwolle
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor sigdock » 09 Feb 2012, 11:22

Jep, een keuring -kan- interessant zijn maar dan moeten ze imo wel op no-cure-no-pay basis gaan werken. Daarnaast moet de keurder ook bereid zijn om een stukje verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar werk en niet alles proberen uit te sluiten in de kleine lettertjes.

Dat certificering niets zegt is absoluut waar maar helaas heb je als consument niets anders om op af te gaan.
sigdock
 
Berichten: 191
Geregistreerd: 30 Dec 2011, 10:19
Woonplaats: Utrecht
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor Mopolcamper » 09 Feb 2012, 12:27

Certificering bij voorbaat waardeloos? Enige nuance hier zou jullie niet misstaan! De kans op gevaar lijkt me veel groter wanneer je te doen hebt met een zelfbenoemde "expert" welke niet heeft voldaan aan objectieve toetsnormen!
Mopolcamper
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 20 Jan 2012, 11:39
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor fatboy » 09 Feb 2012, 15:53

Mopolcamper schreef:Certificering bij voorbaat waardeloos? Enige nuance hier zou jullie niet misstaan! De kans op gevaar lijkt me veel groter wanneer je te doen hebt met een zelfbenoemde "expert" welke niet heeft voldaan aan objectieve toetsnormen!


ik heb persoonlijk liever iemand die het in de praktijd heeft geleerd ,als iemand uit een boekje .
ben zelf vroeger erkend lid tbbs geweest het enige wat je nodig had was jaarlijks een bijdrage te storten kennis etc werd niet naar gevraagd maar ik mocht wel mijn eigen voordoen als expert :roll: en beveiligingsplan voor een juwelier opstellen en uitvoeren dus ik bedoel maar , mensen hangen vaak te veel aan diploma,s e.d . liever iemand uit de praktijk met kennis :D groet jan
fatboy
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 01 Jan 2012, 14:59
Woonplaats: drachten
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor sigdock » 09 Feb 2012, 16:29

Mopolcamper schreef:Certificering bij voorbaat waardeloos? Enige nuance hier zou jullie niet misstaan! De kans op gevaar lijkt me veel groter wanneer je te doen hebt met een zelfbenoemde "expert" welke niet heeft voldaan aan objectieve toetsnormen!


Uiteraard, objectieve toetsnormen zijn prima. Maar noem daar eens een paar voorbeelden van? Hiswa, EMCI..?? Allemaal clubjes van zelfbenoemde experts zonder toegevoegde waarde.
sigdock
 
Berichten: 191
Geregistreerd: 30 Dec 2011, 10:19
Woonplaats: Utrecht
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor Mopolcamper » 09 Feb 2012, 16:39

Feit is, dat de overheid in het laatste decenium van de vorige eeuw e.e.a. aan de branche's zelf heeft overgelaten. Deregulering heette dat. Dat is misschien niet overal goed gegaan. Maar me dunkt dat er wel degelijk voorbeelden zijn van wel. Ik ben minder deskundig op het gebied van watersport, maar in de wereld van onroerende zaken en verzekeringen is zo hier en daar e.e.a. best aardig geregeld. Ik heb daar de gemiddelde kwaliteit van betrokkenen in de loop van een halve eeuw behoorlijk zien toenemen. En, Fatboy, de praktijkkennis aldaar wordt ook objectief getoetst.
Mopolcamper
 
Berichten: 576
Geregistreerd: 20 Jan 2012, 11:39
ligplaats:
info:

Re: aankoop boot

Berichtdoor fatboy » 09 Feb 2012, 16:49

Mopolcamper schreef:Feit is, dat de overheid in het laatste decenium van de vorige eeuw e.e.a. aan de branche's zelf heeft overgelaten. Deregulering heette dat. Dat is misschien niet overal goed gegaan. Maar me dunkt dat er wel degelijk voorbeelden zijn van wel.maar in de wereld van onroerende zaken en verzekeringen is zo hier en daar e.e.a. best aardig geregeld.


ik werkte oa voor verzekeringsmij. deze eisen namelijk tbbs ;) maar deze #erkenning#kocht je gewoon bij tbbs als contributie ,vervolgens was je dan erkend lid en gelijk #deskundig# :D en kon je gelijk de prijs vehogen ,je bent dan immers deskundig :shock: groet jan
fatboy
 
Berichten: 43
Geregistreerd: 01 Jan 2012, 14:59
Woonplaats: drachten
ligplaats:
info:

Volgende

Terug naar Hints en tips

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten